V rámci rekonstrukce stanice Brno-Královo Pole nahradí stávající nádražní budovu nová dvoupodlažní. Prostory pro veřejnost budou zahrnovat halu, čekárnu, toalety, prodejny lístků a úschovné boxy pro zavazadla,“ vyjmenovala mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Moderní nástupiště

Přístup do zvýšeného podlaží zajistí cestujícím výtah a eskalátory. „V novém objektu se počítá rovněž s komerčními prostory, jako jsou prodejny a prostory pro občerstvení. Všechny prostory budou plně bezbariérové,“ zdůraznila mluvčí.

Ve stanici vznikne jedno nástupiště přímo u nádražní budovy, další dvě budou tzv. ostrovní, ze kterých cestujípohodlně nastoupí do vlaků. „Budou dlouhé 300 metrů a z větší části zastřešeny,“ pokračovala Friebová.

Nový podchod

Ostrovní nástupiště a prostor u budovy propojí nový podchod, který se prodlouží až k Myslínově ulici. „Podchod bude trvale otevřen a poslouží nejen cestujícím na železnici, ale i široké veřejnosti,“ vysvětlila mluvčí Správy železnic.

Stavební práce v kolejišti budou rozděleny na dvě etapy tak, aby nádraží mohlo fungovat i během rekonstrukce. „V případě výstavby nové budovy budou cestujícím k dispozici náhradní čekací prostory,“ dodala Friebová.

VIDEO: Zcela změnit se má i hlavní nádraží v Brně, které se má dokonce přesunout ze současné pozice. Brňané v anketě rozhodli, že má nést název Brno Šalingrad.

Video
Video se připravuje ...

Nové hlavní nádraží v Brně postaví podle návrhu architektů z Nizozemí. KAM Brno


Fotogalerie
5 fotografií