Bylo 26. července 1991, půl páté ráno, když policisté ze Dvora Králové přijali oznámení o vloupání do státního zámku Kuks. Zloděj tam ukradl několik vzácných obrazů, benátské zrcadlo i například herbář. Jednou z odcizených věcí byla i malba s motivem hraběte Jana Šporka z roku 1719.

Dlouhých 30 let nikdo neměl tušení, co se s obrazem stalo, až do 18. října 2021. „Pražští policisté přijali oznámení od ředitelky Odboru dokumentace sbírkového fondu v Národní galerii Praha s tím, že obdrželi žádost o vystavení osvědčení k vývozu uměleckého díla mimo území České republiky s cílem pravděpodobného prodeje na aukci v zahraničí,“ popsal mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Uměleckým dílem, jejž chtěl jeho „majitel“ prodat ve Francii, měl být právě obraz z Kuksu, který byl evidován jako kradený a jehož odhadní cena za tu dobu stoupla o několik milionů korun. Zaslaná fotodokumentace ukázala, že se téměř jistě jedná o odcizený originál, což následně potvrdily expertízy. „Na základě těchto zjištění se na místo, kde byl obraz vystaven, dostavili kriminalisté, kteří obraz zajistili a také prověřili jeho současného ,majitele',“ popsal mluvčí.

„Majitel“ mužům zákona vypověděl, jak k obrazu přišel - v době, kdy ke krádeži došlo, ještě nebyl na světě, dostal ho od rodinných příslušníků darem. „Na základě jeho výpovědi a také zúčastněných osob policisté neshledali, že by se na krádeži jakýmkoli způsobem podílel,“ řekl Rybanský. Do rodiny se prý obraz dostal před třiceti lety, kde ho zakoupili údajně na území Německa za zhruba 30 tisíc marek.

Video
Video se připravuje ...

Kriminalista o kradeném obrazu, který se po 30 letech vrátil na Kuks. (10. února 2022) Aktu.cz

Vyvolávací cena: Nejméně milion

Nebýt zásahu pracovnice Národní galerie, skončil by obraz nejspíš na aukci v zahraničí, kde by se jeho vyvolávací cena pohybovala mezi 40 a 60 tisíci eur, tedy zhruba mezi jedním a 1,5 milionu korun. Podle kriminalisty, který se případem zabýval, má na území Česka hodnotu mezi jedním a dvěma miliony, ve Francii, odkud malíř pochází, by se ale jeho hodnota mohla vyšplhat až k 10 milionům. „Díky včasnému zásahu tak byl vrácen oprávněným majitelem, tedy Národním památkovým ústavem, zpět, kde byl před třiceti lety odcizen. Obraz si osobně převzal a na zámek Kuks odvezl jeho současný kastelán,“ uvedl mluvčí. Zloděje se dosud dopadnout nepodařilo.

Jan Michael Špork, jenž je na díle vyobrazen, byl synovcem zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka. Autor obrazu Nicolas de Largillierre, který žil mezi lety 1656 a 1746, portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV. Mezi jeho nejznámější díla patří portrét Charlese Le Bruna nebo rodinný portrét Ludvíka XIV.

Správci Kuksu obraz do expozice nainstalují ve čtvrtek a bude součástí prohlídkového okruhu Hospitál. Lidé budou moci vrácený obraz poprvé vidět 1. dubna, kdy na hospitalu začne turistická sezona, informoval kastelán Kuksu Libor Švec.

Fotogalerie
3 fotografie