„Motivem žhářských útoků bylo kromě toho, že si požáry hlavní pachatel natáčel na mobil, i to, že pracoval sám jako popelář a vyjadřoval tak negativní vztah ke své práci. Svojí negativní roli zde však vždy sehrálo i požití drog a alkoholu," uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Nahrály je kamery

Případy úmyslně založených požárů se policie zabývala od poloviny loňského prosince. Poznatky k podezřelým se kriminalistům podařilo získat mimo jiné zajištěním kamerových záznamů. Po zjištění, že hlavní z dvojice disponuje střelnou zbraní a je dlouholetým uživatelem psychotropních látek, kriminalisté předpokládali, že se zadržení neobejde bez donucovacích prostředků. „To se také potvrdilo. Muž měl v době zadržení v ruce sekeru a navíc u něj byla při prohlídce nalezena, v náprsní kapse, expanzní krátká střelná zbraň. Ve stejný den zadrželi kriminalisté i druhého z podezřelých, devětadvacetiletého muže," uvedla mluvčí.

Jedním z konkrétních případů byl letos 16. ledna požár dvou osobních automobilů v ulici U Prefy v Praze 8, sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Dvě vozidla byla zničena, třetí značně poškozeno. Hasičský vyšetřovatel zjistil, že příčinou požáru bylo úmyslné zapálení, škodu odhadl na 340.000 korun.

Policisté zadrželi žháře:

Video
Video se připravuje ...

Dva žháři v Praze zapalovali auta a kontejnery. Policie je dopadla. Policie ČR

Policie nyní oba muže podezřívá ze spáchání trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a výtržnictví. V případě odsouzení jim hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Hasiči loni zasahovali na území Prahy u 492 požárů kontejnerů. Naprostá většina byla podle Kavky způsobena buď nedbalostí nebo úmyslným zapálením. U požárů silničních vozidel hasiči loni zasahovali u 183 případů. „Příčiny požárů vozidel naopak tvoří ze dvou třetin technické závady, zbytek jsou dílem žhářů, v minimum případech také nedbalostí," dodal mluvčí.

Fotogalerie
3 fotografie