Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jsou malé, ale dobývají svět. Nejmenší byty a domky přinášejí úspory i svobodu

/
  • Minibyt Tchajwan, kuchyně
    Minibyt Tchajwan, kuchyně (A Little Design)
    13. února 2023 ● 06:00

    S rostoucími cenami nemovitostí, ale také stále naléhavější otázkou udržitelnosti sílí ve světě trend bydlení na několika málo metrech čtverečních. Lidem umožní mít vlastní domov bez dluhů, které budou muset splácet do konce života. A chytře zařízené nemusí být zase tak omezující. Naopak, pro mnoho majitelů to znamená svobodu!

    Hnutí Tiny Houses získává na síle nejen v Evropě, ale také USA. Stavitelé těchto domků budují bydlení mnohdy svépomocí a nemohou si ho vynachválit. Náklady na jeho pořízení jsou často méně než poloviční ve srovnání s běžným bytem, nemluvě o rodinném domu. S použitím moderních technologií (fotovoltaika apod.) jsou domečky téměř nebo úplně soběstačné.

     

    To pro Číňany nebo Japonce není bydlení na prostoru jen trochu větším než koupelna nic nového. Nápady místních designérů a architektů jsou tak inspirací pro kolegy po celém světě. Důraz je kladen na maximální využítí vertikály a multifunkčnost.

     

    A jak takové minibydlení může vypadat?

  • 1.

    Mobilní domek IKEA

    Autor: IKEA

    Švédský nábytkový řetězec IKEA platí za průkopníka v oblasti masového designu a řešení pro malé prostory. Není proto divu, že před dvěma lety představil svůj koncept Tiny Home. Soběstačný mobilní domek 1+kk s rozlohou 17 m² vznikl ve spolupráci se společností Escape Traveler, která se specializuje na konstrukce mobilních obydlí. IKEA se postarala o zařízení interiéru, a to s důrazem na udržitelnost jak v oblasti prostoru, tak energií a finančních prostředků. Pojďte se podívat na to, jak se to jejímu týmu podařilo, v následujícím videu.

     

  • 2.

    Malý byt na Tchaj-wanu

    Autor: A Little Design

    Tchajwanské studio A Little Design přestavělo bývalé klavírní studio v Tchaj-peji na malý byt s vestavěným, prostorově úsporným nábytkem. Byt má pouhých 17,6 m², výška stropu je však naštěstí velkorysá, celých 3,4 m. 

    Autor: A Little Design

    Ačkoli majitel nepotřebuje velký byt, protože hodně cestuje, byla jednotka před přestavbou příliš malá na to, aby se do ní vešly velká manželská postel, obytný prostor a dostatek úložného prostoru.

    Autor: A Little Design

    Architektka Szumin Wang se svým týmem přerozdělila prostory bytu tak, aby obývací, spací a koupací prostory měly praktičtější proporce. Koupelna a kuchyň se vyměnily a vstupní chodba i kuchyň byly spojeny tak, aby vytvořily souvislý prostor. Spací prostor se nachází v mezipatře.

    Autor: A Little Design

  • 3.

    Domek z lodního kontejneru

    Autor: CargoHome

    To, co začalo jako experiment se stavbou na dvorku, se pro Kennetha Wheelera z Texasu rozrůstá v prosperující rodinný podnik. Jeho společnost CargoHome ručně staví malé domy z přepravních kontejnerů a zdá se, že je zákazníci milují. Každý model se vyznačuje střešní palubou a širokými prosklenými dveřmi se zbytky průmyslového kování, které umožňují rozhled do krajiny.

    Autor: CargoHome

    Kolem fasády zůstávají viditelné části ocelové konstrukce – včetně původních dveří kontejnerů, které jsou vyřezávané a osazené novými skleněnými panely.

  • 4.

    Minibyt Marie Joséphine

    Autor: Batiik Studio

    Stejně jako u řady dalších malometrážních bytů, také v případě garsonky o rozloze 11 m² s romantickým dívčím jménem Marie Joséphine zvolili architekti z francouzského studia Batiik jako ústřední řešení vestavěné prostory na míru.

    Autor: Batiik Studio

    Zatímco ve většině případů jsou však pro tento nábytek typické spíše ostré hrany, zde v souladu se jménem projektu najdeme oblé linie, které dodávají prostoru šarm a útulnost.

    Autor: Batiik Studio

    Motiv oblouku najdeme jak u šatní skříně, tak výklenku s kuchyňskou linkou. Stejný tvar nese i deska sklopného jídelního stolu. Ten lze v případě potřeby snadno rozložit a doplnit barevnými stoličkami schovanými v jeho útrobách.

    Autor: Batiik Studio

    Minimalistický designový gauč lze na večer proměnit v úsporné, ale pohodlné dvoulůžko.

  • 5.

    Projekt Mobile Hut

    Autor: Artikul

    Za projektem tohoto mobilního domku stojí české architektonické studio Artikul. Na začátku bylo přání jednoho klienta s vizionářskou myšlenkou. „Nadchli jsme se pro vizi domku na kolech, který bude pohodlný, soběstačný a zároveň přírodě na dosah. Takového, který se bude moct stát alternativou ke klasickému bydlení, ale s minimálními náklady a maximální svobodou,“ vyjadřují se ke svému záměru architekti na webových stránkách projektu mobilehut.eu.

    Autor: Artikul

    V současné době je tento domeček k mání ve třech verzích: bez podvozku jako chatka, s podvozkem a nutností připojení k sítím nebo jako plně soběstačný domek na kolech. Nejlevnější verze Minimal startuje na částce 880 000 Kč.

    Autor: Artikul

    Interiér je promyšlený do posledního nýtku tak účelně, že plně nahradí byt o velikosti 2+kk. Nečeká vás žádná byrokracie a žádání o stavební povolení. V mobilní verzi je totiž domek plně pojízdný, a proto registrovaný jako přípojné vozidlo. 

  • 6.

    Minibyt IKEA, Japonsko

    Autor: IKEA

    Ne nepodobný svému tchajwanskému bratru, nicméně zařízený kompletně nábytkem IKEA a ještě o 7 m² menší. To je bytová jednotka o rozloze 10 m² v tokijské městské části Shinjuku. Plně zařízený mezonetový byteček je součástí nové kampaně IKEA Tiny Homes.

    Autor: IKEA

    Miniloft je překvapivě útulný a nabízí vše, co jeden člověk v domácnosti potřebuje: nechybí tu postel, pračka, kuchyňský kout, koupelna s WC a sprchovým koutem plus kompletní vybavení včetně dekorací. Celý byt je navíc k pronájmu, a to za méně než 1 dolar, ovšem pouze pro členy věrnostního programu IKEA Family.

  • 7.

    Minidomek po belgicku

    Autor: Wildernest

    V Belgii je hnutí Tiny Houses velmi silné. Najdeme zde tak celou řadu architektů či firem, které se navrhování a výstavbě malých domků věnují. Jednou z nich je i Wildernest. Navrhují a staví domky na míru. Design je tedy kompletně na zadavateli, tým mu však pomůže uspořádat své představy tak, aby bylo následné provedení praktické. 

    Autor: Wildernest

    Domy se staví kompletně ze dřeva. V závislosti na konkrétním projektu, velikosti, vybavení, oknech a materiálech se jejich cena pohybuje mezi 30 000 a 100 000 € (v přepočtu to dělá 750 000 až 2 500 000 Kč).

     

    Tak schválně, nezatoužili jste i vy po svém malém domečku?

     

     

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy