Úplně na začátku všeho bylo děvčátko ve druhé třídě Masarykovy základní školy ve Staré Pace, které bylo učitelkou obviněno z podvodu. „Druhý den po odevzdání úkolu si učitelka žákyni zavolala na chodbu, kde ji nejen obvinila, že úkol za ni napsal někdo jiný, ale zastrašováním ji přiměla i k přiznání. Za trest musela žákyně napsat stejný úkol znova,“ vysvětluje situaci pedagog, školní psycholog a oblíbený reformátor českého školství Robert Čapek, který na příběh upozornil na svém blogu. Případ se podle něho táhl dlouho a skončil před několika měsíci.

Vedení šikanu nepotvrdilo

Rodiče na jednání učitelky reagovali a podali stížnost. Ředitel školy Mgr. Pavel Antoš měl odpovědět dopisem, v němž uvádí, že prostudoval všechno možné a žádnou šikanu nezjistil. Stejně tak podle Čapka nepřiznal ani nátlak na druhačku.  

„Nátlak dospělé učitelky, která vyvedla sedmiletou holčičku ze třídy, aby na ni za přispění asistentky tlačila, tento ředitel zabalil do »ohledů na soukromí a integritu«. Nemusím ani dodávat, jak tyhle ohledy vedly k velkému psychickému poškození děvčátka, ze kterého se ostatně jen pomalu napravuje dodnes,“ popisuje Robert Čapek.

Rodiče se tedy obrátili na Českou školní inspekci. Zpráva školní inspekce se ovšem postavila na stranu školy s tím, že se stížnost nepodařilo prokázat. „Ve zprávě inspektoři uvedli: Jelikož škola neměla k dispozici kopie domácího úkolu a nemohla je předložit inspekčnímu týmu, nebylo možné posoudit, zda byl při jeho vypracování uskutečněn podvod,“ informuje Čapek, podle kterého ale jde o lež a sešit byl součástí stížnosti poslané školní inspekci.

Písmoznalec: K podvodu nedošlo

Maminka druhačky ale svůj boj nehodlala vzdát a obrátila se na profesionálního písmoznalce, který posoudil písmo domácího úkolu a dalších prací žákyně. „Zkonstatoval sice, že se písmo dítěte vyvíjí až do 13 let, a proto je velmi těžké určit přesnou autenticitu, ale po pečlivém přezkoumání a rozboru porovnáním podobných textů psaných v blízké době od sebe, také potvrdil, že vše podporuje skutečnost, že autorem je ta samá osoba, tedy k žádnému podvodu nemohlo dojít,“ přibližuje závěr písmoznalce Robert Čapek.

Maminka se s výsledkem odborníka znovu obrátila na školní inspekci, ta ale odmítla případ znovu otevřít. Vše už prý bylo prošetřeno a nebyly předloženy nové skutečnosti. „Nikde žádné omluvy, nikde žádná náprava. Udělali z mámy lhářku a z dcery podvodnici – a žádná lítost, žádné přiznání chyby,“ uzavírá Robert Čapek. Celý spor nakonec skončil odchodem žačky se školy.

Ředitel pro Blesk: Jednostranná fakta

K popisované situaci požádal Blesk.cz o vyjádření ředitele základní školy Mgr. Pavla Antoše, který naopak tvrdí, že školu a její zaměstnance šikanovala pět let rodina žačky.

 „Pan Čapek zveřejnil článek s jednostrannými » fakty«, o kterých nic neví. Neobtěžoval se vůbec zeptat se nás jako školy či České školní inspekce, která situaci prošetřovala," reagoval Pavel Antoš a dodává: „Pan Čapek zveřejnil název naší školy, moje i kolegynino jméno a příjmení, čímž bez jakýchkoli důkazů rozpoutal debatu čtenářů, která poškodila pověst naší školy. Nehledě na ochranu osobních údajů dle platného evropského nařízení GDPR," dodal Pavel Antoš. 

Fotogalerie
6 fotografií

Zápisy do škol: Na co vše se připravit?

Video
Video se připravuje ...

Zápisy do škol: Na co vše se připravit Videohub