Součástí trestu je pětiletý zákaz držení či chovu zvířat, čímž soud zcela vyhověl návrhu státní zástupkyně. Jaroslav P. má navíc uhradit zraněnému chlapci 508 000 korun, dalších 317 000 korun má vyplatit zdravotní pojišťovně.

K napadení došlo loni v dubnu, když byla matka s chlapcem na procházce nedaleko horní stanice lanovky na Petřín. Už dříve u soudu řekla, že hoch si jen hrál na zemi s listím a psa, který se jmenuje Thor, si vůbec nevšímal. Kříženec ras pleen pitbulteriér a american bully se ale zničehonic zakousl dítěti do boku.

Poté, co se ho podařilo ze sevření psa vyprostit, skončil v nemocnici a dodnes se z tramuatu vzpamatovává. Obviněný muž k soudu nedorazil, a i když jeho obhájkyně Denisa Soukup Hrušáková tvrdila, že ho omluvila, soud to neuznal jako řádnou omluvu a jednání se konalo v jeho nepřítomnosti. Požadovala dokonce, aby byla vyloučena veřejnost. „Obhájkyně uvedla, že je ohrožena bezpečnost obžalovaného,“ řekla soudkyně Petra Hájková a následně její žádost zamítla.

Státní zástupkyně původně navrhovala podmíněný trest, ale značně ji rozčaroval přístup obžalovaného k celé věci i to, co zaznělo z úst jeho obhájkyně. Připomněla, že podle svědků Jaroslav P. asi minutu nebo dvě po útoku nedělal vůbec nic pro to, aby dítě ze sevření psa vytrhl. Skutečnosti, které uvedl na svou obhajobu, jsou v naprostém rozporu s tím, co zaznělo od svědků nebo během dokazování. „Obžalovaný zcela popírá jakoukoliv míru odpovědnosti za to, co se stalo,“ zaznělo v její závěrečné řeči. Zmínila, že podle svědků rozhodně neměl psa na vodítku. „Pes mohl mít minimálně elektrický obojek, o kterém hovořil svěděk, přičemž nebyl v žádném případě použit,“ doplnila.

Video
Video se připravuje ...

Rozsudek nad Jaroslavem P., který venčil psa, jenž na Petříně pokousal dítě. (7. února 2022) Blesk.cz - Jan Zázvorka

Snažil se utéct

K ukončení útoku také podle ní nevedlo jednání Jaroslava P., ale jednoduše to, že pes se vyčerpal a pustil svůj stisk. „Nutno dodat, že z popoisu jednání svědkyně K. zcela mrazí,“ řekla také. Svědkyně jasně popsala, že obviněný chtěl z místa uprchnout a snažil se odejít, co nejrychleji to šlo. U soudu mimo jiné zaznělo i svědectví ženy, která se za ním vydala. Když prý Jaroslav P. odcházel se psem, jenž byl celý od krve pokousaného dítěte, křičela na něj, aby se zastavil. Popsala také, jak vypadal chlapec po útoku. „Té krve bylo tolik, že jsme ani neviděli, kde je to zranění,“ řekla.

Státní zástupkyně se ostře ohradila proti tomu, co u soudu říkala obhájkyně Jaroslava P. Ta mimo jiné řekla, že tvrzení, že pes nebyl na vodítku, je jen spekulace státní zástupkyně. Přidala ale také i tvrzení, že za děsivá zranění dítěte nese částečnou zodpovědnost i chlapcova matka. „Je nutno dovodit i spoluzodpovědnost matky, která zanedbala dohled nad poškozeným,“ řekla.

Na to státní zástupkyně regovala slovy, že je takovým postojem „mírně řečeno konsternovaná“, protože o nějaké spoluzodpovědnosti matky nemůže být vůbec řeč. Obžalovanému také vyčetla, že není schopen přiznat jakékoliv pochybení, celou věc podle ní bagatelizuje a ještě k tomu se sám v podstatě staví do role oběti. „Dokládá zcela úsměvné zprávy o svém psychiatrickém ošetření, jako by byl poškozený on sám,“ řekla ve své závěrečné řeči, ve které také požadovala uložení nepodmíněného trestu. K obhajobě se vyjádřil i zmocněnec rodiny poškozeného chlapce Tibor Lévai. „Jste matkou?“ ptal se obhájkyně. „„Co matka měla dělat, když měla v náručí zkrvavené dítě?“ dodal v reakci na její závěrečnou řeč.

„Vědomá nedbalost“

Přísup Jaroslava P. nadzvedl ze židle i soudkyni Petru Hájkovou. „Soud nemá absolutně žádnou pochybnost o tom, že se jednalo o nedbalost vědomou,“ řekla. Trest podle ní také zohlednil postoj obžalovaného k celé věci. „To, co jsem dnes z úst paní obhájkyně slyšela, považuji až za úplně neuvěřitelné. Jsem z toho úplně konsternována,“ řekla. Zmínila například to, že Jaroslav P. z místa činu podle ní „zbaběle utekl“ nebo že také rodině poslal pouze formální omluvný dopis, který byl ale v češtině, i když věděl, že matka pokousaného chlapce česky nemluví.

Upozornila také na to, že podle výpovědi cvičitele, který měl Thora trénovat, si ho Jaroslav P. po útoku chtěl u něj „odložit“, i když dobře věděl, že má doma malé děti. Otec pokousaného chlapce po rozsudku řekl, že je s ním spokojený a že soudkyně rozhodla správně. Malého chlapce ještě čekají další operace. „Syn má velké jizvy,“ řekl. Těžké je to teď hlavně pro jeho matku.

Fotogalerie
5 fotografií