Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cesta do Rakouska jako „facka“ od reality: Rozvolňují, ale covid nezmizel. Akce ruší dál

Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
8. února 2022
05:00

V sobotu vstoupil v Rakousku zákon o povinném očkování proti covidu-19. Je tak první zemí, která toto opatření zavádí. Zároveň se ale v devítimilionovém státě rozvolnila opatření, prodloužily se otevírací doby restaurací a kin. Rakouští vládní poradci pro pandemii doporučili, aby stát ke covidu-19 od podzimu přistupoval stejným způsobem jako k běžné chřipce. Redaktorka Blesk Zpráv se vydala do Vídně, kde si bohužel připomněla, že i přes všechna rozvolnění tu covid-19 stále je, a proto je třeba počítat se vším, tedy i s možností, že vám pandemie značně zkříží plány.

Počet nově nakažených koronavirem se v zemi za období z minulého čtvrtka na pátek vyšplhal na 36 329. Počet aktivních případů tak stoupl na nové maximum - v Rakousku, které má 8,9 milionu obyvatel, je na virus SARS-CoV-2 aktuálně pozitivních rekordních 339 127 lidí.

V Rakousku od soboty platí zákon o povinném očkování proti covidu-19. Lidé, kteří dovršili 18 let a mají trvalé bydliště v Rakousku, se nyní budou muset nechat očkovat proti covidu. Výjimku mají těhotné ženy, lidé, kterým v tom brání zdravotní důvody, a podmíněně také vyléčení z covidu-19.

V první fázi zavádění všeobecné očkovací povinnosti, tedy do 15. března, úřady nebudou neočkované trestat. Od 16. března už mohou ukládat pokuty - ve zjednodušeném řízení do 14 600 korun, v řádném procesu až do 89 tisíc korun. Platné očkování mělo v polovině ledna 5,8 milionu dospělých Rakušanů.

Do obchodů i bez očkování od soboty

Rakouské zdravotnictví ale podle politiků současnou vlnu způsobenou variantou omikron zvládá dobře, a proto země také uvolnila některá opatření. Od soboty se zavírací hodina restaurací, kin i dalších zařízení posunula z dosavadních 22:00 na půlnoc. Zvyšuje se i počet osob, které se smějí setkat na shromážděních, a na větších akcích odpadá testovací povinnost.

Tuto sobotu přestane platit omezení, které návštěvu obchodů - s výjimkou těch se základními potřebami - povolovalo jen očkovaným nebo vyléčeným. Nově bude nakupujícím stačit respirátor třídy FFP2.

Do Rakouska se třetí dávkou

Do Vídně jsme se vydali na muzikál Miss Saigon, který měl mít premiéru v roce 2020, lístky se prodávaly už od roku 2019. Po neustálém odkládání premiéry jsme se velmi těšili, zažili jsme bohužel několikrát odložení představení. Poslední odložení se konalo v prosinci roku 2021, kdy Rakousko zavedlo přísný dvoutýdenní lockdown, a divadla tak logicky nemohla hrát.

Až do soboty platilo, že do divadla musíte mít kromě platného očkování také PCR test. Toto omezení k našemu nadšení padlo, jinak jsme se plánovali otestovat před cestou v Česku. Otestovat se lze i v Rakousku, testy jsou tam pro každého zadarmo.

Pokud máte třetí dávku, tak pro vás odpadají všechny další povinnosti, stejně tak, pokud jste byli nemocní v posledních 90 dnech. V případě, že máte pouze dvě dávky a prodělali jste covid-19 v posledních 180 dnech, je třeba mít PCR test, který není starší víc jak 72 hodin. Pokud očkovaní nejste, musíte vyplnit vstupní formulář a po příjezdu se otestovat a být v izolaci až do výsledku testu. Další informace o cestování do Rakouska najdete zde.

Doporučujeme stáhnout si aplikaci Grüner Pass, kam si oskenujete potvrzení o očkování či prodělání nemoci, pravděpodobně ale byste se mohli prokázat i Tečkou či vytištěným certifikátem, ale takto je to samozřejmě lepší pro místní.

Rakušané opatření stále dodržují

Cestování do Vídně z Česka je bez problémů, počítejte však s tím, že jakmile překročíte hranice, budou zaměstnanci vlaků kontrolovat nošení respirátorů důsledněji než na české straně. Cestovali jsme vlakem, což pro nás bylo pohodlnější, a pokud si lístek zakoupíte dostatečně dopředu, zaplatíte jízdné kolem 4 stovek.

Na nádraží ve Vídni je vidět, že Rakušané nošení respirátorů  v dopravě a v obchodech poctivě dodržují. Málokdy vidíte, že by měl někdo roušku pod nosem ve vnitřních prostorách. Nakupovat bez prokázání očkování můžete v obchodech se zbožím denní potřeby (potraviny, drogerie), jinde se musíte prokázat. To však skončí už tento týden.

V drogerii, kam jsme zavítali, měli všichni zákazníci nasazené respirátory. V Rakousku jsou totiž povolené jen respirátory FFP2. Nařízení dodržují lidé i v metru. Na ulici si už lidé respirátor odkládají, někteří ho mají ale i venku. Na hlavní nákupní třídě bylo rušno, bylo příjemné počasí a kavárny a restaurace byly plné.

V kavárně Diana, kam jsme zašli, jsme museli obsluze ukázat aplikaci a k ní prokázat svou totožnost. Je to podobné opatření, jaké jsme zažili v německém Hamburku. Zkrátka prokázání očkování nelze tak snadno obejít.

Pandemie ještě neskončila - počítejte se vším

Plánovali jsme se jít ubytovat do hotelu, který jsme měli zamluvený, pak vyrazit na představení do divadla a druhý den jít na další představení.

Jenže jsme si všimli, že jak na sobotní, tak nedělní představení je pozastaven prodej lístků. Překvapilo nás to a po chvíli jsme ze sociálních sítí zjistili, že obě představení byla zrušena. Důvod? Výskyt omikronu v hereckém souboru.

S touto variantou jsme vůbec nepočítali. Na muzikál jsme se těšili skutečně dva roky a vzhledem k tomu, jak země rozvolňují opatření, jsme nečekali, že někam přicestujeme a drasticky se nám změní důvod naší výpravy.

Měli jsme štěstí, že jsme se nestihli ubytovat v zamluveném hotelu, rezervace šla naštěstí bez poplatku stále zrušit. Pokud tedy někam cestujete, radíme zjistit si, do kdy lze rezervaci vašeho ubytování zrušit. Pokud si nejste jisti, připlaťte si možnost zrušení v případě, že nebudete moci dorazit. Sice se vám ubytování prodraží, ale v dnešní době je to jistější, protože nikdy nevíte, co se stane.

Kontrola na nádraží

Pro nás to byla „facka“ od reality. Pandemie tu stále je, ačkoliv většina států rozvolňuje a blíží se i doba, kdy zřejmě budeme ke covidu-19 přistupovat jako k jiné endemické nemoci. Momentálně ale počítejte s tím, že vám covid-19 může zásadně změnit cestovní plány a je dobré s tím počítat předem.

Koupili jsme si tedy jízdenku zpět. Na nádraží jsme si dali pravý vídeňský řízek přes celý talíř a při jídle nás kontroloval zaměstnanec nádraží, zda máme očkování - nádraží jsou vnitřní prostory, kde také platí opatření. Naše očkovací certifkáty si načetl přes čtečku a jeden z nás rovněž musel napsat na sebe kontakt v podobě e-mailu.

Covid-19 jako chřipka v Rakousku už od podzimu?

Rakouští vládní poradci pro pandemii doporučili, aby stát ke covidu-19 od podzimu přistupoval stejným způsobem jako k běžné chřipce. Dojít k tomu bude moci mimo jiné za předpokladu, že koronavirus nezmutuje a bude nadále převládat současná vysoce nakažlivá, ale pro zdraví člověka méně nebezpečná, varianta omikron.

Podzimní uvolnění pravidel pro přístup ke covidu-19 bude podle expertů z krizové koordinační skupiny (Gecko) záležet také na tom, zda bude imunita obyvatel před covidem-19 na vysoké úrovni alespoň 90 procent. Té lze dosáhnout očkováním nebo proděláním nemoci. Dalším předpokladem je také dostupnost léků proti covidu-19 a očkovacích látek účinných proti různým variantám viru.

Pokud by tyto podmínky byly splněny, mohly by se posilovací dávky covidové vakcíny upravené proti případným variantám koronaviru podávat stejným způsobem, jako se děje s očkováním proti běžné chřipce, uvedli experti.

Jejich zpráva dále konstatuje, že podle odhadů Technické univerzity ve Vídni už nyní přišlo do kontaktu s virem nebo očkováním až 93 procent Rakušanů a že varianta omikron „jistě zajistí další všeobecné vybudování imunitní reakce“ obyvatel.

Povinné očkování i v Německu?

O očkovací povinnosti se týdny diskutuje i v Německu. Tato asi 83milionová země např. minulý týden zaznamenala 217 815 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Politici vládní koalice zároveň považují za možné, že pokud by se pandemická situace vyvíjela příznivě, mohla by být veškerá protiepidemická opatření zrušená k 19. březnu, kdy vyprší platnost příslušného zákona.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa