„Cílem je odstranit havarijní stav konstrukce objektu vzorkovny látek,“ řekla mluvčí města Dita Círová. Takzvaná dezinatura (unikátní vzorkovna) měla být součástí velkého projektu interaktivního muzea.

Město ale nakonec po požáru, který v prosinci 2017 textilku totálně zničil, od plánů ustoupilo. Dokonce se vzdalo i stamilionové dotace, kterou v té době už na opravy získalo od Evropské unie. Menší muzeum by tam ale vzniknout mělo.

Nyní během ledna už začaly přípravné práce rekonstrukce. Pracovníci Technických služeb Krnov vyklidili dezinaturu i části přilehlých objektů bývalé Karnoly. Připravili tím prostor pro zahájení nezbytných oprav.

Pomáhají i bývalí pracovníci

Kromě pracovníků Technických služeb Krnov se na úklidu podíleli také karnoláčtí seřizovači Josef Vojkůvka, Rudolf Klimenko a Jiří Šurman. V textilce pracovali právě se strojním vybavením. Na starost nyní měli očištění textilních strojů a zařízení, jež v dezinatuře zůstanou i v průběhu oprav.

„Teď to děláme nahrubo, ale až stavbaři práce dokončí, budeme stroj po stroji dočisťovat, a to v rozsahu, v jakém nám určí památkáři,“ uvedl jeden ze seřizovačů Vojkůvka.

Opravy po požáru v dezinatuře zahrnují výměnu podlah, stropů, trámů a sloupů poškozených požárem, v plánu je provedení replik původního skladu matric i denní místnosti.

Národní památka

Budovu bývalé přádelny s dílnou vzorkovny vláda prohlásila národní kulturní památkou v roce 2010. V dílně se navrhovaly vzory vyráběných tkanin pro jednotlivé sezony.

Dílna vzorkovny sestávala z uceleného souboru mechanických i ručních tkalcovských stavů různých konstrukcí, soukacích a snovacích strojů a dalšího nezbytného vybavení dílny. Nedílnou součást dílny představovala cenná sbírka vzorníků látek, dezénových knih a výrobních předpisů, z nichž nejstarší pocházely z posledních tří desetiletí 19. století.

Naprostý unikát

Před požárem, který bývalou textilku zachvátil 20. prosince 2017, byla dílna ve stavu posledního pracovního dne a v rámci republiky i střední Evropy představovala unikát. Podle policie budovu na několika místech zapálili dva školáci. Oheň způsobil škodu přes 19 milionů korun. V plné síle zasáhl vzácnou vzorkovnu látek, jež měla sloužit jako hlavní prvek muzea.

Požár a voda použitá při hašení zdevastovaly také cennou sbírku vzorníků látek, dezénových knih a dalších dokumentů. Ty, které se podařilo zachránit, se už vrátily z vysoušecí komory Národního muzea v Praze a nyní je třídí do skupin podle poškození a historické hodnoty bývalá vedoucí vzorkovny Jitka Navrátilová, která je také částečně konzervuje.

VIDEO: V Krnově na Bruntálsku shořela v prosince 2017 budova bývalé textilky Karnola. 

Fotogalerie
31 fotografií