“Oslavy pana Wericha ve vile byly vždy velkolepé, často i několikadenní, jak potvrzují například fotografie Václava Chocholy. I proto je nám ctí, že si jeho odkaz můžeme připomínat autenticky, na stejném místě,“ říká Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových. Jan Werich byl však zavilým odpůrcem škrobených oslav.

„Tedy jestli Werich a já jsme někdy začali na programové základně, byl to zavilý odpor k jubileům, výročím, vlajkoslávám, fáborům a korouhvím, k veškerému hujajá a piškumpré a sláva mu, on je pašák," nechal se jednou slyšet Voskovec. Český teatrolog Vladimír Just nazývá českého komika v knize „Jan Werich: listování“ jednoznačně renesančním člověkem. Jeho povahu prý nejlépe vystihuje Werichova „člověčí filosofie“ a každodenní odvrácená tvář komika. Okouzloval davy, stejně tak ženy.

Roku 1966 měl dokonce hrát záporáka v bondovce. Podle oficiální verze producenta Broccoliho a režiséra filmu Gilberta se pro přeobsazení Jana Wericha rozhodli proto, že jim český herec při kontrolních projekcích připomínal spíše dobráckého Santa Clause než ďábelského »záporáka«, který chce vyvolat třetí světovou válku. 

Bohatý program

Na neděli 6. 2. 2022 si Werichova vila přichystala bohatý program, aby připomněla výročí 117. let od narození českého komika. Od 10:00 až do 18:00 bude možnost s těmi nejmenšími absolvovat interaktivní procházku po stopách českého komika. Organizátoři vymysleli příběh, kdy Werich s narozeninovým dortem obrážel svá nejmilejší místa, ale občas mu kousek dortu upadl. Kdo posbírá všechny drobky, dostane snížené vstupné pro sebe i jeden doprovod a odměnu zdarma na pokladně. 

Zejména dospělí návštěvníci ocení od 15:30 program spolku Werichovci. Téma bude Voskovec a Werich za 2. světové války v Americe. Přednášet budou Filip Šír a Martin Mejzr, kteří objevili v Národním muzeu unikátní a neznámé záznamy vysílání obou komiků z Ameriky. Připraveno bude též hudební vystoupení písniček autorské trojice z Osvobozeného divadla pod taktovkou Pavla Štědrého. Vstup bude zdarma.

Dále Werichova vila nabízí komentované prohlídky, začínající v 16:00 a 17:00. Na závěr se od 18:30 plánuje promítání filmu Kočár nejsvětější svátosti. Milostná komedie o peruánském místokráli, dně a jeho milence se řadí do zlatého fondu české kinematografie.

Video
Video se připravuje ...

Projděte si Werichovu vilu Eva Fornálová

Fotogalerie
24 fotografií