Městská část Praha 3 má dohromady 77 tisíc obyvatel, z toho dva až tři tisíce jsou právě Romové. Ti jsou tak nejpočetnější národnostní menšinou. Často se však potýkají s diskriminací především na realitním trhu, ale také při shánění zaměstnání. I romské děti bývají vyčleněné ze školních kolektivů a dochází tedy i k problémům se vzděláním.

„Romská komunita je velmi uzavřená skupina, která má problém s komunikací svých problémů. Často se tak stává, že ani o těch nejpalčivějších nevíme,“ řekl místostarosta Ondřej Rut (Zelení). „Je nám jasné, že tento problém nevyřešíme, ale rádi bychom prostřednictvím této nové pozice pomohli romské menšině s inkluzí a zároveň vystoupit ze začarovaného kruhu, který je způsobován právě diskriminací,“ dodal.

Nový projekt Praha 3 spustila už v září minulého roku a potrvá až do dubna roku 2024 a počítá s rozpočtem okolo pěti milionů, který bude financován z tzv. norských fondů. „Finance budou vynaložené nejen na zřízení nového místa romské poradkyně, ale také na její další vzdělávání. Zároveň bude probíhat intenzivní spolupráce s neziskovými organizacemi, vytipování nejpalčivějších problémů a návrhy na jejich možné řešení,“ uvedla projektová manažerka Prahy 3 Ivana Parobková. Partnery projektu je organizace Slovo 21 a také R-mosty.

Nová poradkyně Veronika Polášková pochází z Ústí nad Labem, kde v minulosti pracovala na orgánu sociálně-právní ochrany dětí, poté u probační a mediační služby. „Většina klientů byli právě Romové. Na své nové pozici na Praze 3 jsem zatím nejčastěji řešila jejich oddlužení v akci Milostivé léto a také navyšující ceny energií. Současně teď probíhá spolupráce s odborem školství, v tomto směru budu pomáhat především se zápisy do mateřských a základních škol,“ nastínila svůj program Polášková.

Zájemci, kteří by potřebovali pomoc, za ní mohou přijít v pondělí a středu do budovy úřadu Prahy 3 v Seifertově ulici nebo ji mohou kontaktovat mailem na polaskova.veronika@praha3.cz

Na Praze 3 nově funguje romská poradkyně
Autor: koláž Blesk