Dostat se do tak prestižní kuchyně, jako je ta v Buckinghamském paláci, je snem snad každého kuchaře. Vždyť kdo se může pochlubit tím, že si na jeho pokrmech pochutnávali členové britské monarchie? Za možnost vařit pro nejslavnější královskou rodinu by byl jistě nejeden kuchtík ochoten zaprodat svou duši ďáblu... Josef Maršálek však s odstupem času na svůj pobyt v Anglii hledí s mírným despektem, jelikož jeho zaměstnání může být velice kreativní... jenže tady nebylo. Ani být nemohlo! „Je to hezká a zajímavá příležitost a strašně obdivuju lidi, kteří tam zůstali třeba patnáct let. Ale ta práce je monotónní,“ nechal se totiž slyšet pro web Lifee.cz.

„Britská královská rodina je pravděpodobně nejkonzervativnější rodinou na světě. S tím souvisí také jídelníček. Není pro koho experimentovat a přinášet něco nového, ani to nemá význam. Až na prince Philipa, ten žil opravdu proto, aby jedl. Ostatní, mám pocit, jedí jen proto, aby žili,“ pochvaloval si manžela Alžběty II., jenž zesnul loni na jaře, pouhé dva měsíce před svými stými narozeninami. „Neříkám, že by jedli špatně, oni jedí dobře, ale monotónně. Je to konzervativní instituce a jídelníček je daný.“ V Buckinghamském paláci prý připravoval nejčastěji vdolky k čaji - královna je ráda drobila svým psům.

VIDEO: Královna Alžběta II. v netradičních a komických situacích

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta II. v netradičních a komických situacích Youtube.com

A ani ona sama si na nějaké kulinářské výstřelky nepotrpěla. „Královna má od dětství ráda levné sušenky Rich Tea. Jsou to ty nejobyčejnější sušenky, které v Anglii najdete. Je v nich hladká mouka, voda, kypřidlo, trocha cukru a olej. Ty se nalámou a spojí směsí vajíček, čokolády a cukru. Vznikne z toho takový nepečený dort, jak se u nás říká.“ Kromě toho má údajně velkou slabost pro hrušky, a tak se mezi jejími oblíbenými pamlsky často objevoval  tradiční hruškový koláč, hrušky vařené ve víně nebo kořeněné hrušky zapečené v těstě s mandlemi. 

Toho, že opustil teplé, a nepochybně velice dobře placené místečko v královnině kuchyni, Maršálek nikterak nelituje. „Mám zvláštní pud sebezáchovy, vždycky odejdu včas. Odešel jsem, když se dařilo a Británie byla na vrcholu. Potom přišel brexit a pandemie, krize v královské rodině. Dnes už bych se tam necítil vítaný,“ domnívá se. Královny Alžběty II. si ale podle svých vlastních slov velice váží, jelikož je to podle něj právě síla její osobnosti, co Brity spojuje - už po neuvěřitelných 70 let. Právě tolik let v neděli 6. února uplyne od doby, co poprvé usedla na anglický trůn.

Fotogalerie
38 fotografií