Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expremiér Babiš se pustil do novely pandemického zákona, nemá podle něj logiku. Co dál vyčetl vládě?

Autor: ČTK, amb - 
3. února 2022
11:44

Novela pandemického zákona, kterou ve čtvrtek Sněmovna schválila, absolutně nemá logiku, na dnešní tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO to řekl bývalý premiér Andrej Babiš. Nejsou podle něj zřejmé některé kompetence. Zároveň ho překvapilo například zrušení povinnosti prokazovat se covidovými certifikáty, které večer oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Platit bude od 9. února.

Výsledkem schválené novely je podle Babiše to, že není jasné, kdo by v případě zhoršení koronavirové situace posílal vojáky do nemocnic a zařízení sociálních služeb, kdo by povolával na pomoc zdravotní sestry nebo studenty. „Jediný výsledek zákona je, že ministerstvo zdravotnictví může omezovat firmy, podnikatele, školy a má o tom rozhodovat vláda,“ uvedl.

Protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona zřejmě budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. Restrikce se podle novely nadále budou moci týkat zejména omezení počtu návštěvníků nebo zákazníků, otevírací doby nebo povinnosti nosit respirátor.

Senát bude novelu řešit příští týden

Novelu Sněmovna ve středu schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze po více než 35 hodinách od úterního zahájení schůze. Poslanci mimo jiné podstatně snížili horní hranici pokut, které mohou úřady za porušení mimořádných opatření ukládat. Maximální pokuta činí v současnosti tři miliony korun, nově by byla nejvýše 600.000 korun. Předlohu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Senát zřejmě novelu pandemického zákona projedná 10. února, kdy bude pokračovat jeho únorová schůze. Horní komora o tom rozhodla v úvodu dnešního jednání na návrh svého předsedy Miloše Vystrčila (ODS). Očekává se, že Senát vládní novelu bez problémů schválí, protože v horní komoře není žádný zástupce SPD, jejíž poslanci bránili obstrukcemi přijetí novely půldruhého dne.

Podle Babiše nemá aktuální návrh pandemického zákona logiku. Nechápe, proč jej vláda předložila v čase, kdy ruší povinnost prokazovat se covidovými certifikáty pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce nebo testování ve firmách a školách od 18. února. Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN podle bývalého ministerského předsedy také „zabila celou iniciativu kolem očkování, i když sama říká, že očkování ochraňuje životy našich spoluobčanů“.

Vláda chce podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) vyčlenit na kompenzace pro podnikatele částku do tří miliard korun. Týkat se má asi 11.000 podnikatelů, kteří byli omezeni protiepidemickými restrikcemi platnými od 25. listopadu do 26. prosince. Pomoc budou moci čerpat ti, kteří zaznamenali propad tržeb o 50 procent ve srovnání s druhým pololetím roku 2019. Nejvýše budou moci získat od půl milionu do 1,5 milionu korun v závislosti na odvětví. Podporu vláda zatím neschválila, chce ji ještě probrat s profesními svazy. Konečné rozhodnutí by mělo padnout příští týden.

Výtky měl i exministr Havlíček

Bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček nechápe, proč vláda vypustila informace o plánovaných kompenzacích bez předešlého projednání se zaměstnavatelskými svazy. Také nerozumí tomu, proč vláda přichází s novými kompenzačními programy. Předchozí vláda ANO a ČSSD připravila pokračování programů COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Plošné uspokojení podnikatelů by v tomto případě stálo podle Síkely přes 12 miliard korun, takovou podporu považuje za nesystémovou.

Kompenzace budou podle Síkely poskytovány v režimu de minimis, není tak potřeba, aby ji schvalovala Evropská komise. Jeden příjemce nesmí v průběhu tří let čerpat z podpor de minimis více než 4,9 milionu korun. To dnes Havlíček zkritizoval, podle něj tím přijde o podporu velké množství firem nejen středních, ale i malých, které mají více poboček.

 

Video  Pekarová řekla, s čím chce ve Sněmovně zatočit. A co by ji nenapadlo ani jako opilou?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdenek ( 3. února 2022 19:12 )

rozhodne neubiram p r a v o soudruhovi-StBakovi A.Babisovi-Buresovi neco nekomu "VYCITAT" , ale rozhodne se poustet do vycitek kolem KOVIDU ??!!??

prave ON soudruh-StBak Andrej BABIS je zotpovedny za TOTALNI vyvrazdeni lidi v Cesku od 10/2020 do 4/2021 kdy umrelo az 30.000 lidi a to diky tomu . ze v y h a z e l NODBORNIKY z ,in.zdravotnictvi - pod kterm od 3/2020 do 9/2020 - tedy za 7 mesicu UMRELO jen 675 lidi a to v Cesku o KOVIDU nikdo nic nevedel a pak vyhazel tyto lidi NEODBORNIKY a nahradil je odborniky ale Prymula a spol a od 10/2020 do 4/2021 - tedy za 7 mesicu umrelo 30.000 lidi v Cesku !!!!!!!!!!!!!!!!!

xiioma ( 3. února 2022 13:51 )

Babiš byl jen naštvaný, místo toho aby řekl Schillerové ať okamžitě ty peníze vrátí daňovým poplatníků.

ingmarie ( 3. února 2022 12:43 )

Zahraniční kokta by měl spíš zaŕídit ,ať Schillerová zaplatí do státní pokladny 2 miliony za své přitroublé fotky s pávy, šumící trávou , koni, vepŕíky a květenou , které vydává za propagaci ministerstva financí

bullshit ( 3. února 2022 12:32 )

...nemá podle něj logiku...to sedí havně od Andyho, kdy logiku za jeho péče o národ nedávalo skoro nic. Osvětli rozdíl mezi "slepencem" a "hnutím"...

Jirik-ta ( 3. února 2022 12:11 )

logiku to nemá stejně jako --Vojtěch: Potřebujeme naočkovat každého, 900 milionů měsíčně budeme platit za vakcíny(ac24)
ČR má 900 milionů korun měsíční závazky za vakcíny. (Foto: Youtube)
Bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch doslova uvedl, že potřebujeme naočkovat každého a není se čemu divit proč:
Budou ty vakcíny docházet v následujících měsících. Finanční závazky v tomto směru jsou zhruba 900 milionů korun měsíčně.
a následovalo povinné očkování. vakcínou s jiným antigenem než má omicron.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa