Po zveřejnění Moničiny sbírky na dobročinné platformě Donio a poté díky článku na Blesk.cz se zvedla velká vlna solidarity, ale i nesouhlasu.  „Je moc roztomilé, že jeho matka vybírá na jeho pohřeb, když její syn ještě žije. To je hodně morbidní. Chlapce je mi vskutku líto,“ píše jedna z diskutujících.

A přidává se další: „Nevím, není větší tragédie, a sbírat za jeho života na jeho pohřeb, to chce teda hodně silný krunýř, chudák dítě,“ soudí další žena.

Snaha pomoci byla naštěstí větší, požadovaná částka 150 tisíc na poslední rozloučení s Vojtíškem a případnou psychologickou pomoc se vybrala prakticky během jednoho dne, dárci dokonce přispěli víc. Maminka Monika Janalíková se ke sbírce i rodinné situaci vyjádřila ve velmi otevřeném rozhovoru.

Požadovaná částka se vybrala po zveřejnění vašeho příběhu v podstatě za den. Jak tuto pomoc vnímáte?

Naše pocity jsou veliké! Děkuji všem, kteří přispěli, i těm, kteří jen sdíleli, protože i to je obrovská pomoc. Lidé mi i psali, že přispěli jen malinko, ale já bych vám chtěla říct, že každá koruna má obrovskou sílu. A pro nás to znamená trošku klidu v celé té situaci, že aspoň tohle už nemusíme finančně řešit.

Proč jste se rozhodla zrovna pro sbírku s názvem Rozloučení a vzpomínka na Vojtíška, když chlapec ještě žije, což vám mnozí ostře vytýkali?

Pro sbírku pro tento účel jsme se rozhodli, protože jsou to velké částky, které bychom ani jako rodina nedali dohromady. Takhle máme možnost udělat krásný nový hrob. Částku jsme nastavili tak, aby se vybrala alespoň část, protože sbírka na Donio funguje tak, že peníze lze použít opravdu jen na účel sbírky, na který byl založený. Tím bych chtěla uklidnit ty, kteří se bojí, že by peníze mohly být využity jinak. 

Kdybychom o existenci možnosti této sbírky věděli dříve, možná bychom ji využili i na hmatové věci, pomůcky a hračky. Vojtíšek je od čtyř let nevidomý a každá hmatová věc je daleko nákladnější, než běžné hračky.

Komentářů se ke sbírce sešlo opravdu hodně. Některé byly velmi negativní. Jak na vás působily?

Strašně moc děkuji za všechny. Jste úžasní a nám to dodalo zase více síly a jistoty, že všechno, co děláme, děláme dobře. A k těm jedovatým komentujícím: člověk má v každé situaci na výběr, v každé vteřině, po každém komentáři a buď se z toho může sesypat, nebo se obrnit a být ještě silnější a odolnější než předtím. A my jsme silná rodina a vybrali jsme si to druhé. Takže i vám moc děkuji. Možná tomu neuvěříte, ale já všechny dokážu pochopit. Je to silný příběh a sama nevím, jaký bych měla názor, kdybych to nezažila.

Komentující se podivovali, proč sbírku raději nezaměříte například na splnění nějakého velkého Vojtíškova přání…

Situace je taková, že Vojta více než dřív leží, spí, odpočívá. Slábne a vytrácí se nám před očima. Hraje si chviličku a zase si lehne. Chápu všechny ty komentáře, že by bylo lepší využít peníze a splnit mu třeba nějaké přání! Věřte tomu, že kdyby to bylo jen trošku možné a on si něco přál, tak mu to splníme. I pro nás pro celou rodinu je neskutečně těžké to, že si vlastně přeje už jenom klid. I krátká návštěva ho vyčerpá.

Vnímá Vojtíšek, co se s ním děje?

Když Vojtíšek přišel o zrak, byl to ten člověk, který dodával sílu celé rodině se s tím prát. Choval se tak, že nám nedal jinou možnost, než se s tím smířit. Bohužel od druhé operace už na tom není tak dobře. Mentálně i psychicky šel hodně zpátky. Prošli jsme a zaplatili spoustu psychologů, když jsme si mysleli, že jeho stav je ovlivněn psychicky a že se z toho dostane. Bohužel poslední kontrola potvrdila, že nemoc postoupila a poškozuje mozek.

Vojta má ještě mladšího brášku Marečka (8). Jak tu situaci prožívá on?

S Marečkem souvisí i to, proč vznikla zrovna sbírka na poslední rozloučení. Došlo k tomu po poradě s psychology, kdy radí, že tohle je dobré pro mladšího brášku, který je hodně citlivý. Všechno mu říkáme po pravdě, všeho se účastní, je moc smutný a bude to pro něj vždycky těžké!

I ten hrob děláme hlavně kvůli němu, aby měl místo, kam může chodit, položit nějaký dárek nebo zapálit svíčku. A vlastně pro všechny, protože Vojtíšek je sice malý, ale má kolem sebe spoustu lidí, kterým se vryl do srdce tím, jaký je! Je to sluníčko, všechny má rád a vždycky rozdává jenom úsměv.

Blesk Podcast: Pro umírající děti je i hodina důležitá, říkají manželé Vlčkovi. Darovali jim třetinu svého majetku.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pro umírající děti je i hodina důležitá, říkají manželé Vlčkovi. Darovali jim třetinu svého majetku Blesk

Fotogalerie
12 fotografií