„Tento druh zimuje spíše na hradech či zámcích, jeskynních zimovišť je známo jen několik,“ řekl Antonín Krása z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Přírodovědci Umrlčí jeskyni zpravidla nekontrolují. Nyní ale uvnitř objevili celou zimní kolonii těchto drobných netopýrů. Napočítali jich sice 175, ale domnívají se, že jich bude uvnitř ještě o několik set více.

„Schovávají se totiž ve velmi drobných, jen necelý centimetr širokých puklinách. A my tak vidíme pouze ty z nich, kteří jsou tak říkajíc v první řadě,“ svěřil se Krása s tím, že v jeskyni pobyli přírodovědci jen nezbytně nutnou dobu. „Netopýry teď necháme v klidu spát, nechceme je rušit,“ vysvětlil.

Výjimečný objev

V Moravském krasu zimují netopýři hvízdaví jen v malém počtu a výjimečně, například v jeskyních Jáchymce, Kateřinské i Sloupsko-šošůvských, ale i v nejvýznamnějším zdejším zimovišti v Býčí skále. Jejich objev v Umrlčí jeskyni odborníky překvapil.

Obyvatelé puklin

Netopýr hvízdavý patří k našim nejhojnějším druhům a setkat se s ním lze běžně v městských parcích. Jeho zimovišť je ale známo poměrně málo. I kvůli tomu, že se dovede skrývat v puklinách, kam se jiné druhy netopýrů nevejdou.

VIDEO: Netopýři vzali byt v Brně útokem.

Video
Video se připravuje ...

Netopýři vzali byt v Brně útokem Městská policie Brno

Fotogalerie
4 fotografie