Průmyslový palác vyhořel v roce 2008. Tehdy se kompletně zřítilo levé křídlo. Aby katastrof nebylo málo, 29. října 2017 strhla vichřice Herwart část střechy. Po 13 letech se tedy konečně může začít s opravami. Rekonstrukci dostalo na starost konsorcium firem Avers a Syner, které vede Metrostav. Stejné firmy se podílely i na nedávné rekonstrukci Národního muzea. Za úkol mají především vybudovat přesnou kopii levého shořelého křídla, opraví ale také pravé křídlo a prostřední trakt.

Zahájení oprav bránilo hned několik problémů. Nejdříve se hlavní město soudilo s tehdejším nájemcem Inchebou a pojišťovnou o výši pojistky a také o to, komu peníze připadnou. Pojistku tehdy sjednávala Incheba, které také byly peníze vyplaceny. Praha pak dostala od pojišťoven jako mimosoudní vyrovnání 100 milionů, původně Praha ale žádala až o 1,2 miliardy. Další průtahy způsobilo, že současné vedení Prahy zrušilo vypsanou zakázku z roku 2018. Byla totiž chybná. Nejpozději za měsíc se už ale konečně „kopne do země“.

„Po nekonečně dlouhých 13 letech se Pražané konečně dočkají rekonstrukce. Zatím slýchávali pouze sliby. Nám se za tři roky podařilo tuhle obrovskou investici připravit, rozběhnout a tento dluh Pražanům začít smazávat. Čeká nás ještě mnoho práce a překážek, ale za necelé tři roky se konečně dočkáme kompletně obnoveného paláce,“ řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu, který má areál Výstaviště Praha na starosti.

Replika, ale s moderními technologiemi

Samotné práce začaly už v minulých týdnech přeložkou inženýrských sítí. „Nyní zahájíme tzv. zimní práce v prostoru vyhořelého levého křídla. Čeká nás podrobný inženýrskogeologický průzkum a doplňkový hydrogeologický průzkum,“ uvedl předseda sboru jednatelů Metrostav Karel Volf. „Souběžně zahájíme i odborný posudek levého křídla, kde musíme prozkoumat historické prvky specifické pro Průmyslový palác. Některé z nich nahradíme čistými replikami, jiné – především části ocelových konstrukcí – budou vyrobeny nejnovějšími metodami. Jejich podoba bude ale totožná,“ dodal Volf.

Levé křídlo se vrátí kompletně do podoby před požárem, vznikne zde nový suterén, kde bude zázemí pro přípravu expozic. „Na konci foyer bude také podchod, kterým se návštěvníci dostanou ke Křižíkovým pavilonům. Tato cesta navíc bude výrazně kratší než kdyby šli okolo,“ uvedl architekt Vladimír Thiele.

Opravy se samozřejmě dočká i prostřední část budovy včetně vitráží, které jsou směrem k vyhořelému levému křídlu značně poničené. „Plánujeme kompletně obnovit jejich barevné provedení, zmizí nedávno vystavěné sádrokartonové stěny a obnovíme atiky s tympanony (ozdobné prvky na fasádě, pozn. red.),“ vysvětlil architekt Vladimír Thiele. Původně se uvažovalo i o demolici balkónu, který zde vznikl v 50. letech minulého století. „Nakonec jsme se ho rozhodli ponechat především proto, že propojuje všechny tři haly,“ dodal Thiele.

Fotogalerie
46 fotografií