Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polsko stahuje z Prahy svého velvyslance. Přitížily mu výroky o Turówu

Autor: ČTK, for - 
1. února 2022
13:22

Polský prezident Andrzej Duda podepsal rozhodnutí o odvolání velvyslance v České republice. Informovala o tom polská média s odvoláním na šéfa prezidentské kanceláře Pawla Szrota. Premiér Mateusz Morawiecki zahájil proces odvolání Miroslawa Jasińského z Prahy na začátku roku, média jeho krok tehdy dala do souvislosti s výroky ambasadora ohledně dolu Turów v rozhovoru se stanicí Deutsche Welle, které vyvolaly nespokojenost Varšava. Místopředseda sněmovního zahraničního a evropského výboru Jaroslav Bžoch (ANO) uvedl, že je to škoda, neboť se jedná o zkušeného profesionála. 

Prezident velvyslance odvolal zhruba tři týdny poté, co stanice zveřejnila rozhovor s ambasadorem o polsko-českém sporu ohledně hnědouhelného dolu Turów, připomíná dnes server TVN 24. Diplomat v interview kritizoval jednání polské strany. Mimo jiné řekl, že ve sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně“. Diplomat zároveň vyjádřil přesvědčení, že pře mezi Varšavou a Prahou o Turów bude vyřešena smírně.

„Zrada“ kvůli Turówu

Následně někteří polští politici obvinili velvyslance ze zrady a vládní mluvčí Piotr Müller oznámil, že premiér Morawiecki se rozhodl zahájit proces velvyslancova odvolání. Müller přitom hovořil o „krajně nezodpovědných výrocích o dole Turów“.

Jasiński posléze serveru Onet řekl, že svého vyjádření o česko-polském sporu nelituje. „Případ Turów musíme vyřešit, protože vrhá stín na naše vztahy s Čechy,“ prohlásil diplomat. Představitelé hnutí Polsko-československá solidarita tehdy napsali dopis adresovaný Morawieckému, ve kterém žádali, aby Jasińského neodvolával.

Polský velvyslanec v ČR Miroslaw Jasiński je velmi zkušený, jeho odvolání je škoda, sdělil následně v úterý na dotaz ČTK místopředseda sněmovního zahraničního a evropského výboru Jaroslav Bžoch (ANO). 

„Dle mého názoru je to škoda, protože pan velvyslanec byl velmi zkušený a navíc jsme v ČR dlouho polského velvyslance neměli. Pokud je to opravdu na základě jeho vyjádření k dolu Turów, tak je to o to větší škoda, protože pan velvyslanec neřekl nic nového a nic, co by nebyla pravda,“ uvedl Bžoch.

Podle místopředsedy evropského výboru Ondřeje Koláře (TOP 09) je to věcí každého státu. Pokud polské vedení usoudilo, že velvyslanec nedostatečně hájí polské zájmy, nebo nevykonává svou funkci, pak je jeho výsostné právo ho stáhnout, uvedl. „Je-li to v souvislosti s Turówem, značí to, že pro Polsko je toto téma zásadní a současná polská vláda nehodlá tolerovat jakýkoliv odklon od oficiální pozice,“ dodal.

Diplomat v interview kritizoval jednání polské strany. Mimo jiné řekl, že ve sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně“. Diplomat zároveň vyjádřil přesvědčení, že pře mezi Varšavou a Prahou o Turów bude vyřešena smírně.

Video  Kopečtí jsou kvůli polskému dolu bez vody. Koupat se chodí k sousedům 
Video se připravuje ...

Úřad polského velvyslance v Praze Jasiński oficiálně převzal teprve loni v prosinci. Předtím bylo toto křeslo zhruba půldruhého roku neobsazené, připomíná TVN 24. Na diplomatické misi v ČR nebyl žádný ambasador od chvíle, co prezident Duda odvolal Barbaru Ćwiorovou kvůli obviněním ze šikany a diskriminace podřízených.

Diplomat, scenárista a někdejší vratislavský vojvoda (hejtman) Jasiński působil v protikomunistické opozici a během studií na Vratislavské univerzitě navázal kontakty s lidmi z Charty 77. Patřil ke spoluzakladatelům Polsko-československé Solidarity, v jejímž rámci spolupracovali disidenti z obou zemí. Na začátku 90. let působil na polské ambasádě v ČR, v letech 2001 až 2007 vedl Polský institut v Praze.

Stano1963 ( 1. února 2022 18:19 )

Britům jde o rozklad EU, dnes se jim hodí polský instalatér i polský řidič, ale nějak nejsou. Proto podporují aktivitu Polska proti všem v EU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa