Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak mít rozkvetlou zahradu i v únoru? A na jaké práce nezapomenout?

/
  • (istock.cz)
    2. února 2022 ● 06:00

    I když je zima v plném proudu, na zahradě se objevují první barevné květy, které nás dokážou potěšit.

    Zdá se vám vaše zimní zahrádka prázdná a smutná? Pokud si správně vyberete v zahradnictví vhodné rostliny, můžete ji mít rozkvetlou už teď.

  • 1.

    Krokus

    Autor: istock.cz

    Ještě pod sněhem se začínají v únoru objevovat na záhonech i volně v trávě žluté, fialové, bílé nebo oranžové květy krokusů. Po světě byste napočítali zhruba osmdesát druhů. Vyrůstají z drobných kulovitých hlíz, ocení jílovitou půdu, nevyžadují zvláštní péči a v příhodných pod- mínkách se lehce množí. Cibulky se sázejí od září do prosince.

     

  • 2.

    Sněženka

    Autor: istock.cz

    Bez ní by jarní zahrada nebyla kompletní. Už její jméno napovídá, že jí nevadí sníh a ani chladné počasí. Její anglický název zní snowdrop, tedy „sněhová kapka“, u nás má druhové jméno podsněžník. Pro pěstování sněženek platí to, co pro téměř všechny brzké jarní květiny – chce spíš polostín, nevadí jí růst pod stromy podobně jako v přírodě, vyžaduje vlhčí humózní půdu. K dostání jsou i sněženky plnokvěté. Lze je využít i do truhlíku.

  • 3.

    Bledule

    Autor: istock.cz

    Krásné bílé zvonky bledulí jarních najdete u nás i ve volné přírodě, v některých lesích tvoří obrovské koberce. Trhat nebo vydloubávat je ale v žádném případě nedoporučujeme, patří mezi ohrožené druhy a mohli byste si vykoledovat tučnou pokutu. Pokud je chcete mít na záhonu, zajděte k zahradníkovi – tam je teď můžete dostat už předpěstované. Nebo musíte počkat na podzim a vložit jejich cibulky do země. Rostliny vyžadují výživnou vlhčí půdu, a pokud patří mezi vaše oblíbené, můžete pěstovat nejen bledule jarní, ale i ty s druhovým názvem letní, které kvetou později.

     

    Do jaké práce na zahradě se už v únoru můžete pustit? 

  • 4.

    Provzdušněte

    Autor: istock.cz

    V bezmrazých dnech, pokud sešel z trávníku sníh, ho vyhrabejte a zbavte spadaného listí a mechu. Hráběmi nebo vidlemi ho provzdušněte a pak ho můžete posypat prosetým kompostem nebo trávníkovým substrátem.

  • 5.

    Stříhejte

    Autor: istock.cz

    Suchou nať ozdobných trav ostříhejte zahradními nůžkami zhruba 10 cm nad zemí. Při práci dávejte pozor, abyste nepoškodili nově rašící trávu.

  • 6.

    Prořežte stromy

    Autor: istock.cz

    Pokud nemrzne, je čas na zimní řez ovocných stromů. U vzrostlých stromů prosvětlete koruny a odřežte suché a nemocné větve. Mladým stromkům můžete začít tvarovat korunu. Větší řezné plochy ošetřete stromovým balzámem nebo štěpařským voskem.

     

    Jaké další rostliny vám svými květy udělají radost v zimní zahradě? A na co ještě při přípravě na sezonu nezapomenout? Vše najdete v únorovém čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se také, jaká semínka už teď zasít, abyste měli letos bohatou úrodu. A čeká na vás i speciální příloha zaručených vychytávek od Ládi Hrušky. Časopis zakoupíte na novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku ZDE

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

kristýna ryglová: Já jsem toho v únoru na zahradě moc nedělala. Když nebyl sníh, tak bylo všude bláto, takže se to nedalo. Zasela jsem akorát papriky a pak ještě ani v březnu to s tou prací nebylo takové. V dubnu už jsem ale konečně začala zahradničit a užívám si to . Nakoupila jsem si speciální zahradní rukavice s drápky z http­s://ww­w.pl­aza.cz­/zah­rada/ , se kterými se mi lépe sází .

(15. 05. 2023 21:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy