Jiří Němec, jednatel společnosti Molepo, která vlastní areál koupaliště Džbán a další přilehlé pozemky okolo Evropské třídy, hned zkraje nového roku informoval Pražany o uzavření celého koupaliště. Rozhodnutí odůvodnil především špatným technickým stavem celého volnočasového areálu.

„Na základě dlouhé odborné diskuse jsme nucení areál Džbán, včetně koupaliště a přilehlých ploch, pro sezónu 2022 uzavřít. Hlavním důvodem je havarijní stav areálu. Za nyní neprovozuschopný a nebezpečný ho označili i přizvaní experti na bezpečnost a provozy veřejných areálů,“ informoval Němec.

Společnost Molepo koupila areál ve veřejné dražbě v roce 2012 spolu s dalšími pozemky v okolí Evropské třídy a administrativní budovy Cube. Ve veřejné dražbě zaplatila za pozemky velmi výhodnou cenu – asi 53 milionů korun. Cena byla snížena právě kvůli nevyhovujícímu stavu budov, počítalo se, že nový vlastník bude do areálu investovat a opraví ho.

Nutná rekonstrukce

V roce 2019 provedla společnost Molepo revizi celého areálu, „ze které vyplynulo, že bez větších investic je dlouhodobé provozování areálu pro veřejnost nevhodné, ba dokonce nebezpečné. Přestože jsme v návaznosti na tato zjištění v roce 2019 ve spolupráci s novým nájemníkem investovali nemalé finanční prostředky do vylepšení podmínek pro návštěvníky, současný stav areálu vyžaduje celkovou rekonstrukci a pro svoji udržitelnou budoucnost také masivní investice, které přesáhnou 100 milionů korun. Ty zajistí kvalitní vyžití pro všechny na další desítky let,“ stojí ve vyjádření Jiřího Němce.

Jenže  pozemky okolo Evropské ulice jsou v územním plánu vedeny jako městská zeleň určená k rekreaci, rozhodně tedy nejsou zanesené jako pozemky stavební. „Ano, jsme primárně investor a developer. Netajíme se tím, že společně s komerční bytovou výstavbou chceme přinést obyvatelům Prahy 6 i moderní občanskou vybavenost, jejíž součástí má být i rekonstruovaný areál Džbán a jeho okolí v novém kabátě. Bez plánované výstavby nejsme schopni rekonstruovat areál přírodního koupaliště ani jeho okolí,“ tvrdí Jiří Němec.

Vydírání?

Toto vyjádření rozohnilo některé pražské politiky včetně primátora Zdeňka Hřiba. „Tohle je s prominutím obrovská prasárna. Vlivný člen ODS Vladimír Schmalz (akcionář společnosti Molepa, pozn. red.) vydírá Pražany. Chce stavět u Džbánu v oblíbeném přírodně cenném území Šárky, jinak prý uzavře koupaliště pro veřejnost,“ napsal Hřib na svůj Facebook. „Molepo netají tím, že by chtěla nahradit zelené plochy a lesík developerskou zástavbou. K tomu je ale potřeba změna územního plánu, který si chce společnost Molepo svým jednáním vynutit,“ dodal primátor.

Chování společnosti odsoudil i zastupitel Prahy 6 Petr Palacký (Strana zelených) „Postup společnosti Molepo jeví některé znaky vydírání. S poukazem na špatný stav budov odmítá areál otevřít a snaží se tímto způsobem na Praze 6 a hlavním městě vynutit souhlas se změnou územního plánu. Budovy přitom chátraly už v roce 2012 a společnost velmi dobře věděla, v jakém stavu areál kupuje,“ řekl deníku Právo zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených Petr Palacký.

To ale Molepo odmítá. „K rekonstrukci musí dojít, ať už se územní plán změní nebo ne. Džbán se prostě v tomto stavu a bez jakékoliv další vize jeho rozvoje neotevře. Neotevře se, ani kdyby nám zítra někdo schválil změnu územního plánu. Opravdu se tedy nejedná o vydírání, ale o nutný krok, který můžeme všichni využít k přípravě lepší budoucnosti areálu,“ kontruje firma.

Pozemky by mohl koupit magistrát

Jednou z variant, jak situaci vyřešit je, že by magistrát pozemky vykoupil. To se ale firmě Molepo příliš nezdá a také poukazuje na to, že když v roce 2012 probíhala dražba, magistrát ani Praha 6 se jí neúčastnili. Z vyjádření firmy také vyplývá, že má v plánu o plánované výstavbě diskutovat s občany. „Pevně věříme, že se nám nejpozději letos v dubnu povede spustit participační projekt, jehož výsledkem bude podoba Džbánu dle Vašich přání. Po zpracování vize architekty a urbanisty bude plán předložen k diskusi zástupcům Prahy 6,“ sdělil Němec.

Veřejnost se však k výstavbě staví velmi negativně, proti výstavbě vznikla už i petice, která má k dnešnímu dni už přes 7 800 podpisů. Co bude s Džbánem dál tedy zatím zůstává nejasné, co je ale jisté už teď, letos v létě si Pražané na oblíbeném koupališti rozhodně nezaplavou.

Video
Video se připravuje ...

Hokej pod širým nebem? Proč by ne? Natočeno na zamrzlém Džbánu v roce 2018. David Zima

Fotogalerie
15 fotografií