Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Anna Marešová: Připadala jsem si jako pes, kterého táhnou na procházku, a on nechce

Video se připravuje ...
VIDEO: Videohub
31. ledna 2022 | 06:00

Psychika je křehká nádoba a v dnešní době, kdy si na sebe často klademe přehnané nároky, se může jednoduše stát, že si ji poškodíme. Syndrom vyhoření se připlíží pomalu a postupně a je mnohdy těžké poznat počáteční příznaky. V dnešním díle Nejsi v tom sama si budeme s designérkou Annou Marešovou povídat o tom, jak se s tímto problémem poprat.

Talentovaná designérka Anna Marešová je nejčastěji spojována se svou značkou Woop de doo a sadou erotických pomůcek pro ženy. Anička má ovšem rozsah mnohem širší, v jejím repertoáru jsou také tramvaje nebo šperky. Od té doby, co si založila svou firmu, je ovšem součástí její práce mnoho nekreativních věcí a mnohonásobně se zvýšila její odpovědnost. Začala na sebe klást mnohem víc, než byla schopna unést. Tahle rovnice neměla jiné východisko než totální vyhoření.

Syndrom vyhoření je souborem více věcí, je to jistá míra přepracování a důležitým momentem je to, že člověk začne řešit věci okolo a na sebe úplně zapomíná. Rozhodně to zasahuje i do soukromého života a není to jen o práci,“ vysvětlila mi Anička Marešová. Sama má velmi čerstvé zkušenosti s touto problematikou, kterou rozpoznat není úplně jednoduché.

Jakmile se člověk ocitne v situaci, kdy zcela vytlačí stresem a povinnostmi radost ze života, dojde přesně k tomu, že se probudí a hledá smysl života a netuší, proč a za čím se žene. Jakmile má člověk hodně práce, ale ta ho naplňuje a baví, je to v pořádku, pokud ho ale vysává, a on to tlačí a tlačí, pak je na špatné cestě,“ objasnila dále designérka.

Zkuste se sama zamyslet nad tím, kdy jste si naposledy udělala radost a věnovala se jen tomu, co vás baví. Anička rozhodně není jediná, kdo v dnešní době bojuje s podobnými problémy. Důležité je také se z toho všeho nějak poučit, protože jak sama říká, tělo má paměť a příště se člověk do stavu vyhoření může dostat mnohem rychleji, pokud něco ve svém životě nezmění. Poslechněte si náš rozhovor, ve kterém Anička popisuje svou cestu k uzdravení těla i duše.

Podívejte se na práci Anny Marešové v galerii:

Video se připravuje ...