„Vznikne zde (v Drnovské ulici) moderní, otevřená léčebna, kde budou mít pacienti dostatek soukromí a zároveň možnost kontaktu s běžným životem,“ uvedl místostarosta Prahy 6 pro územní rozvoj a veřejný prostor Jakub Stárek (ODS).

V porotě soutěže, kterou vyhlásila Praha 6 v červnu roku 2021, zasedli mimo jiné architekti Irena Šestáková, Jan Němec, Michal Kuzemenský a David Mateásko a za radnici místostarosta Stárek. Vítěze porotci vybírali z devíti návrhů. Za přednost vítězného návrhu z dílny Lennox architekti a Rangherka 5 porotci označili mimo jiné variabilitu konceptu, který umožňuje dělitelnost pokojů, a respekt navržené podoby zdravotnického zařízení ke stávající zástavbě rodinných domů v lokalitě, doplnil mluvčí radnice.

Stěhování z Bubenče

Praha 6 chce novou LDN postavit v Ruzyni na městských pozemcích mezi ulicemi Drnovská, Pilotů a Dědinská. Podmínkou stavby je změna územního plánu. Podle Hannicha je změna územního plánu díky vstřícnému postoji pražského magistrátu těsně před schválením. Po postavení budovy v Ruzyni by se do nových prostor přestěhovala stávající LDN v bývalé nemocnici Chittussiho v Bubenči, jak rozhodli zastupitelé šesté městské části v květnu 2020.

Praha 6 připravuje výstavbu nové léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Ruzyni. Její budoucí podoba vzešla z architektonické soutěže.
Autor: Lennox architekti a Rangherka 5

Nové podoby by se mělo dočkat i další zdravotnické zařízení Prahy 6, břevnovská poliklinika Pod Marjánkou. V plánu je rekonstrukce objektu a přístavba. Oprava polikliniky by měla stát asi 500 milionů korun bez DPH. Městská část v září 2021 vyhlásila architektonickou soutěž, jejíž výsledek by měl být znám letos.

Přes 100 lůžek

Zdravotnické zařízení v Ruzyni bude podle návrhu od Lennox architekti a Rangherka 5 třípodlažní s kapacitou až 104 lůžek. Budova bude mít zelenou střechu a bude energeticky úsporná. V novém domě by měly vzniknout také kavárna a prostory pro rehabilitační služby, které budou určené pro klienty LDN i pro veřejnost. Loni při vyhlašování architektonické soutěže Praha 6 předpokládala, že stavba LDN by mohla stát 200 milionů korun bez DPH.

Fotogalerie
4 fotografie