„Na budoucnosti Džbánu nám záleží, proto jsme jako Praha 6 vedli se zúčastněnými stranami v této věci několik jednání. K samotné zástavbě volené orgány městské části nevyjádřily žádné stanovisko. Ale z obecného hlediska nám dává smysl, pokud bychom v rámci dohody obdrželi do správy pozemky, které můžeme využít k rozvoji dané lokality a ve prospěch veřejnosti," uvedl za vedení Prahy 6 Hannich.

To, že společnost Molepo podmiňuje otevření areálu změnou územního plánu v lokalitě, označili zástupci Prahy 6 za zarážející. Podobně se vyjádřili i opoziční Zelení. Jejich zastupitel Petr Palacký uvedl, že "postup společnosti Molepo jeví některé znaky vydírání". Jednání firmy dnes označili za vydírání i někteří zastupitelé pražského magistrátu.

Cílem společnosti Molepo je podle Němce rekonstrukce okolí nádrže Džbán a bytová výstavba na pozemcích v ulici Evropská. „Bez plánované výstavby nejsme schopni rekonstruovat areál přírodního koupaliště ani jeho okolí," uvedl na webu koupaliště Džbán Němec. Podle něj areál vyžaduje rekonstrukci a investice asi za 100 milionů korun.

Petice

Firma chtěla v lokalitě stavět už dříve. Plán ale tehdy narazil na odpor obyvatel Prahy 6 a vedení radnice. Veřejnost se proti výstavbě ozvala i nyní. Petici proti zástavbě pozemků v okolí nádrže Džbán zatím podepsalo asi 5000 lidí. Ti žádají mimo jiné zachování charakteru místa jako rekreační a zároveň zelené oblasti a zpětné vykoupení koupaliště Džbán a okolních pozemků do veřejného vlastnictví.

Firma Molepo získala celý areál roku 2012 za cenu zhruba 53 milionů korun a byla jediným účastníkem dražby majetku likvidovaného státního podniku Pražská kanalizace a vodní toky. Území okolo nádrže je považováno za vstupní bránu do Šáreckého údolí. Podle nynější podoby územního plánu lokalita slouží výhradně odpočinku a rekreaci.

Fotogalerie
4 fotografie