Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie prý ví, kdo zastřelil kmotra Mrázka (†47): Před vraždou se dozvěděl, že ho chtějí unést!

Autor: VaB - 
27. ledna 2022
17:31

V úterý uplynulo od smrti nejznámějšího a nejvlivnějšího člena českého podsvětí Františka Mrázka (†47) 16 let. Vrah je sice stále neznámý, ale policie údajně ví, kdo by se vraždy mohl dopustit. Mělo by jít o muže ze Slovenska. Mrázek jen pár dní před smrtí dostal informaci, že se ho chce někdo pokusit unést. Za smrtí zřejmě stál spor o podnik Setuza.

25. ledna 2006 vpodvečer, ulice Durychova v pražské čtvrti Lhotka. Z křoví vychází výstřel a nejznámější kmotr František Mrázek se kácí k zemi. Už mu není pomoci, na místě je mrtev. Zpráva tehdy rezonovala všemi médii. Smrt kontroverzního podnikatele mnohé zaskočila.

O čtyři roky dříve se ho už někdo pokusil zavraždit, od té doby ale jezdil v opancéřovaném vozidle a byl i zřejmě trochu opatrnější. Tentokrát se to ale neznámému a zřejmé nájemnému vrahovi podařilo. Policie uváděla, že vrah byl profesionál, jenž střílel z odstřelovací pušky, ve které měl i speciálně upravený náboj. Přímým svědkem vraždy byl Tomáš Pitr, společně s Mrázkem z budovy své společnosti vycházeli.

Vědí, kdo střílel?

Policie případ vraždy muže, jenž se netajil známostmi mezi politiky, ale i policisty, nakonec odložila. Mrázek například shromažďoval kompromitující materiály na téměř každého. Podle serveru Neovlivní.cz policisté věří, že vědí, kdo střílel. Mělo by se jednat o Slováka, nájemného vraha.

Podle webu si vraždu Mrázka objednaly dvě osoby, jedna z nich měla z České republiky uprchnout, druhá tu dál podniká.

Kriminalisté tehdy jako jeden z hlavních motivů vyhodnotili tahanice o podnik zabývající se zpracováním olejnin. „My jsme jako motiv číslo jedna vyhodnotili snahu o ovládnutí a prodej Setuzy,“ popsal České televizi bývalý operativec kriminální policie Karel Tichý. Nedlouho před svou smrtí se měl Mrázek kvůli Setuze pohádat se svými obchodními partnery.

Smrt bosse českého podsvětí měla přijít jen o pár hodin dříve, než se podnikem měla znovu zabývat Česká konsolidační agentura.

Dozvěděl se, že ho chtějí unést

Na nahrávce, kterou zveřejnila ČT24 ve své reportáži, Mrázek mluví o tom, že ho chce někdo unést. To měl údajně organizovat Radovan Krejčíř - muž, který utekl policii a v současné době je v Jihoafrické republice ve vězení.

„Úplně teďka poslední, která je taková nejčerstvější, že jsem měl bejt znovu unesenej, ne teda zastřelenej, ale únos. Zase on,“ říká kmotr na nahrávce. Krejčíř to tehdy ale odmítl.

Zájem o Mrázka neměla jen policie, ale i Bezpečnostní informací služba (BIS). Detektiv Karel Tichý měl měsíc před vraždou pomáhat tajné službě instalovat nedaleko jeho sídla kameru. Důvodem bylo, že chtěli vědět, s kým se stýká.

A právě tato kamera mohla vraždu kmotra zaznamenat. „Je možné, že to ještě někde leží, nám byla předložena verze, že ona technika v den vraždy nefungovala,“ vysvětlil Tichý. Během vyšetřování smrti kontroverzního podnikatele, dříve veksláka, odešla spousta policistů od sboru. Před šesti lety se snažil vraždu vyřešit i speciální tým Policejního prezidia Tempus, bohužel ale nedošel k žádnému zdárnému výsledku.

DuPo ( 30. ledna 2022 15:59 )

No jo, bejt mafiozem je rizikové povolání a i tenhle hodně přecenil své možnosti. Jinak film Příběh kmotra se docela povedl.

sidneyfoster ( 29. ledna 2022 06:35 )

Nevím jestli je to dobrá reklama psát do novin o něčem, co se za šestnáct let nepodařilo vyšetřit. Asi jim chybí ty zázračné komisařky které denně vidíme v televizi.

yokky ( 28. ledna 2022 16:13 )

yokky ( 28. ledna 2022 16:13 )

☹☹☹☹☹☹☹☹☹☹😳😳😳😳😳

hafblaf ( 28. ledna 2022 14:07 )

Jonák, Mrázek, Pitra, Babiš, Krejčíř, Bakala....... Takoví novodobí Jánošíci?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání