Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Největší motivace Čechů k očkování: Ochrana zdraví i možnost snáze vycestovat, potvrdil průzkum

Autor: ČTK - 
27. ledna 2022
16:00

K vakcíně proti covidu-19 motivovala v uplynulých měsících velkou část Čechů i možnost snadnějšího cestování. Podle průzkumu to bylo důležité až pro 54 procent naočkovaných, což je téměř stejný výsledek, jakého dosáhla i snaha o ochranu zdraví. Většina lidí pak považuje současnou situaci pro cestování již za bezpečnou. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kiwi.com. Letos podle něj plánuje cestu do zahraničí až 80 procent dotázaných, loni to mělo být 64 procent.

„Možnost ochránit své zdraví a vycestovat do zahraničí jsou největší motivací nejen pro očkované cestovatele, ale i pro ty, kteří jsou stále na vážkách. Právě pro ně je možnost vycestovat ze země tou největší motivací ze všech,“ řekla Eliška Řezníček Dočkalová z Kiwi.com.

Možnost volného pohybu a cestování uvedlo v průzkumu jako motivaci k očkování proti koronaviru 54 procent respondentů. To je přitom jen o jeden procentní bod méně, než v průzkumu získala snaha o ochranu zdraví.

Zhruba pětina respondentů uvedla jako svou motivaci k očkování také solidaritu k ostatním, 11 procent své zaměstnání nebo školu a desetina pak zmínila tlak svého okolí. Očkovaní Češi byli oproti neočkovaným loni také otevřenější cestám do zahraničí.

Průzkum se věnoval rovněž možnosti, zda se má očkování proti koronaviru zařadit ke klasickým cestovatelským vakcínám proti nemocem, jako je malárie, žlutá zimnice či tyfus. Pro tuto variantu hlasovalo 38 procent Čechů, naopak kategoricky proti bylo 35 procent dotázaných. Zbylá část by tuto možnost zvážila do budoucna. Odpůrci tohoto kroku jsou současně převážně neočkovaní lidé, častěji ženy.

Přístup některých se ovšem mění například u cest do exotických zemí, kam doporučuje očkování přes 60 procent respondentů, včetně neočkovaných. Část z nich to ovšem podmiňovala dobrovolností.

„Navzdory faktu, že jsou čeští cestovatelé ohledně zařazení covidového očkování do skupiny preventivních cestovních vakcín rozdělení, téměř dvě třetiny se nebrání standardním cestovním vakcínám, které se vyžadují či se doporučují při návštěvě rizikových oblastí,“ dodala Řezníček Dočkalová.

Většina Čechů je ovšem proti zachování protipandemických opatření. Dvě třetiny z nich považují cestování za bezpečné už nyní, opatření by ponechala pouze pětina lidí.

Průzkum provedla během loňského prosince agentura STEM/MARK. Zúčastnilo se ho 1008 respondentů. Společnost Kiwi.com založili v roce 2012 Oliver Dlouhý a Jozef Képesi. Přeprodávala letenky různých (i nespolupracujících) aerolinií. V současnosti kombinuje lety a pozemní přepravu více než 800 přepravců.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Vlastimila Válka k vakcíně společnosti Novavax a epidemickým opatřením (27. 1. 2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa