Obrněným savcům se v zahradě daří. Však je také utajené mládě v pořadí jedenáctým potomkem pásovčí mámy.

„Samička je bezproblémová a kontaktní, ale zároveň velmi citlivá na vyrušování v době odchovu. Je tak velmi těžké mládě najít, určit přesnou dobu porodu je prakticky nemožné,“ řekla zooložka Lenka Václavová.

Potvrdit narození malého pásovce mohli ošetřovatelé až ve chvíli, kdy se samice s mládětem uchýlila do dutiny, kam bylo možné nahlédnout.

Obrněná koule

„O pár dnů později jsme v příhodném okamžiku mládě zkontrolovali. Malý pásovec byl zdravý a vážil čtyři sta gramů,“ uvedla Václavová. Pohlaví zatím mrně zdárně tají.

„Stejně jako dospělí se dokáže stočit do dokonalé koule, která nejde rozevřít bez použití síly. K tomuto kroku ale nehodláme nikdy přistupovat,“ dodala Václavová.

Uvykne dotyku

Malý pásovec zatím při kontaktu s ošetřovateli hojně využívá obranný mechanismus. „Postačí pár týdnů opatrné manipulace, a pásovci si uvyknou na kontakt. Jejich obranný mechanismus pak není už tak křečovitý a určení pohlaví bude možné,“ vysvětlila Václavová.

Nenápadný savec

Pásovci kulovití obývají mokřady a travnaté oblasti jižní Ameriky. Nenápadné, nevýrazně zbarvené zvíře je ve volné přírodě jen obtížné spatřit. Aktivní je převážně v noci. Když se cítí ohrožený a nestačí utéct, svine se tak dokonale, že je z něj rázem koule chráněná kostěným krunýřem. Pochutná si na hmyzu, larvách i zralém ovoci.

Plzeňská zoo chová pásovce kulovité od roku 2010 a štětinaté od roku 2002. „Návštěvníci se s nimi setkají v Tropickém pavilonu Z, kde pásovci, včetně nového mláděte, obývají společnou expozici s tamaríny žlutorukými,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba. K vidění jsou i v amazonském pavilonu, kde žijí i další zástupci savců jihoamerického deštného pralesa - drápkaté opice, chvostani, kuandu či paky nížinné.

VIDEO: Mladý pásovec kulovitý v liberecké zoo v dubnu 2020.

Fotogalerie
5 fotografií