Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrad zveřejnil výzvu Stehlíkové: Za „lživá a dehonestující“ vyjádření o cirhóze chce omluvu a milion

Autor: ČTK - 
27. ledna 2022
12:55

Pražský hrad potvrdil, že po lékařce a bývalé ministryni Džamile Stehlíkové požaduje kromě omluvy za výroky o zdraví prezidenta Miloše Zemana také milion korun. Peníze by Stehlíková měla poslat na účet Fondu ohrožených dětí. Pokud tak neučiní, hrozí jí dalšími právními kroky. Vyplývá to z předžalobní výzvy, kterou Pražský hrad zveřejnil na svém webu. Stehlíková už dříve řekla, že se omlouvat nehodlá.

Prezidentův právní zástupce Marek Nespala se na Stehlíkovou obrátil s předžalobní výzvou kvůli jejím vyjádřením z první poloviny října. V souvislosti s tehdejším Zemanovým zdravotním stavem Stehlíková například napsala na svém blogu nebo řekla médiím, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens a právě jeho léčba zářijový pobyt Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) prodloužila. Mluvila také třeba o těžce poškozeném mozku prezidenta nebo o metabolickém rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

Nespala vyjádření Stehlíkové označil za „lživá a mimořádně dehonestující“. Poznamenal, že se s ní Zeman několik let nesetkal, nebyl jejím pacientem, legálně se nemohla dostat k jeho zdravotnické dokumentaci a neměla souhlas se zveřejňováním zdravotních informací. Poznamenal, že měl možnost se podrobně seznámit s prezidentovou zdravotnickou dokumentací. „Mohu Vás ubezpečit, že Vaše závěry byly lživé, bez jakékoliv opory v objektivní realitě zachycené v relevantně vedené zdravotnické dokumentaci,“ napsal Nespala Stehlíkové.

Dopustila se tak podle něj „zcela flagrantního zásahu do ochrany osobnosti“. Vyzval ji proto, aby Zemanovi poslala jím připravený text omluvy, ve kterém by označila svá vyjádření za nepravdivá. Dále Zeman požaduje milion korun pro Fond ohrožených dětí. Po Stehlíkové chce znát také jména „kolegů“, od kterých podle svého vyjádření získala informace o zdravotním stavu prezidenta. „V případě nesplnění této předžalobní výzvy budou následovat snadno předpokládatelné právní kroky, tedy podání příslušné žaloby, a to s citelným nárůstem nároků mého klienta o náklady řízení,“ dodal Nespala.

Stehlíková již dříve uvedla, že se omlouvat nehodlá. „Věřím, že spor vyhraji, že řidiči a řadoví zaměstnanci Hradu, lánského zámku a střešovické nemocnice budou odvážní a řeknou u soudu pravdu,“ napsala v neděli na svém twitteru.

Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizován, poprvé v září, podruhé v říjnu a v listopadu. Při druhé hospitalizaci byl zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny ÚVN. Důvod pobytu v nemocnici Pražský hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Po propuštění do domácí péče prezident pobývá na zámku v Lánech, kde se o něj nepřetržitě stará soukromá ošetřovatelská firma.

Video  Zemana převezli z Lán do nemocnice. U speciální sanitky byly i manželka Ivana a dcera Kateřina  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

hurryd ( 29. ledna 2022 07:35 )

Hnusná šišlavá megera,parodie na doktora se roztahuje v Čechách.Milion zaplatit a vyhostit do toho jejího lžistánu.Tam když zkusí lhát o prezidentovi tak bude brzy nezvěstná!!!

sorgedoktor ( 28. ledna 2022 12:42 )

Erare humanum est...Poku jste vubec nepochopil co jsem chtel laickemu davum sdelit, snad to neni moje chyba.Stare eicker prtavidlo pravi In Dubio, pro aegroto, in Certas pro Reo...To vse je ignorovano

Ocicko ( 28. ledna 2022 12:37 )

KOLDR: Vy už to nehulte! Jste úplně mimo, nebo je podle Vás paní Adamcová (manželka režiséra)mrtvá, že o ní hovořím špatně? Pokud vím, tak si užívá se synem narkobarona. Tak nevím, kdo je debil.

denisz ( 28. ledna 2022 06:06 )

Snaživá zapálená Stehlíková by si měla hodně rozmyslet co řekne a neplést do toho zaujatost, natož ideologii. Hodně se ztrapnila, když vydala nekompetentní zprávu na dálku, že Babiš ml. je duševně zcela zdravý. Policie ale zjistila, že tomu tak není, sám se nechtěl podrobit vyšetření nezávislým odborníkem a tak odložili jeho podání, že byl unesen na Krym. K presidentovi byla moc krutá, nenávistná, zaujatá jako Němcová, Pekarová aj. Proto na dálku určila příčinu nemoci alkoholismus, jak se ve veřejnosti z drbů proslýchalo a ona převzala v osobním nadšení pro tuto novou garnituru, které president hodně vadí.

elIaella ( 27. ledna 2022 23:11 )

Asi dělá dav.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa