Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Balónek umíral s obří cystou na ulici, majitel se ho zbavil. Po záchraně v útulku hledá domov na dožití

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
28. ledna 2022
05:00

V zuboženém stavu byl kříženec retrívra (asi 15), kterého v Dubí na Teplicku odchytili strážníci. Převezli ho do útulku Anidef, jehož pracovníci s ním okamžitě uháněli na veterinu. Pes měl v břiše cystu velikosti kopacího míče. Blesk tlapky našly jeho majitele, řekl, že psa zpět nechce.

Pes, který v útulku dostal jméno Balónek, strávil celý život v boudě s malým výběhem. Nic jiného neznal, nikdy nebyl na procházce, společnost mu dělali jen králíci zavření ve vedlejší boudě.

V této boudě v úzkém kotci prožil Balónek celý život V této boudě v úzkém kotci prožil Balónek celý život | Jana Ulrichová

Týraný netýraný

Lidem, kteří chodili kolem, nebyl jeho osud lhostejný, a proto na podmínky, v nichž žil, začali poukazovat. Byla mezi nimi i Radka Vondráková, která loni v říjnu podala podnět Krajské veterinární správě. „Vyjádření přišlo 28. prosince. Napsali, že pes je v pořádku, že tam nic nenašli,“ ukázala reportérkám. V další zprávě, která je ze 6. ledna, už ale veterináři konstatovali porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Radka Vondráková podala kvůli Balónkovi podnět Krajské veterinární správě Radka Vondráková podala kvůli Balónkovi podnět Krajské veterinární správě | Jana Ulrichová

Na pokraji smrti

Co se stalo pak, není úplně jasné. Pes se zřejmě dostal z kotce ven, možná utekl majiteli, možná ho někdo pustil. Na ulici ho pak odchytili strážníci. Byl už na pokraji smrti. „Nemohl vůbec na zadní nohy, v autě začal být apatický, nafouknutý, proto jsme usoudili, že bude lepší, jet s ním rovnou na veterinární pohotovost,“ řekla zástupkyně útulku Barbora Benešová.

Cysta jako míč

Sono ukázalo, že má Balónek v břišení dutině cystu velikosti fotbalového míče. Měl i krvavé rány na nohou, zřejmě otlaky z ležení na tvrdé zemi. I když to chvíli vypadalo, že nejlepší by bylo nechat psa uspat, v útulku se rozhodli dát mu šanci a nechali ho odoperovat. Balonek vše zvládl a teď už se v teple a na měkkém pelíšku zotavuje.

Balónek měl v břiše cystu velikosti fotbalového míče Balónek měl v břiše cystu velikosti fotbalového míče | Anidef

Chyby nepřipouští

Reportérky Blesk tlapek našly jeho majitele Oldřicha M. Ten si vůbec nepřipouští, že by něco zanedbal. Pes byl podle něj v pořádku, jen kvůli stáří nemohl na nohy. „Má normální kotec jako každý pes u baráku. Vyčítají mi, že není zateplený. A to tam mám udělat ústřední topení?,“ řekl. „Udělal jsem tam plot, abych ho mohl pustit. Hezky se tam proběhl, denně jsem ho krmil. Nevím, o co jim jde,“ kroutil hlavou.

Balonek si tepla a dosud nepoznaného pohodlí, které má v útulku, náležitě užívá Balonek si tepla a dosud nepoznaného pohodlí, které má v útulku, náležitě užívá | Jana Ulrichová

Zpět ho nechce

Psa už majitel podle svých slov zpět nechce. Tvrdil, že není ani jeho, zůstal mu prý po zemřelém synovi. „Co s ním je teď, nevím. Nevím ani, kde je. Když si ho někdo bude chtít vzít, ať si ho vezme,“ prohlásil s tím, že už uvažoval i o tom, že ho nechá utratit, což ale veterinář zamítl.

Majitel Oldřich M. si nepřipouští, že by se o psa špatně staral Majitel Oldřich M. si nepřipouští, že by se o psa špatně staral | Kateřina Lang

Domov na dožití

Balónek teď bude hledat domov na dožití, kde bude mít klid, teplo a lidskou pozornost. „Půjde do doživotní dočasné péče. Útulek mu bude doživotně hradit náklady na léky a veterinární péči,“ řekla Barbora Benešová.

Balonek se tepla a dosud nepoznaného pohodlí, které má v útulku, náležitě užívá Balonek se tepla a dosud nepoznaného pohodlí, které má v útulku, náležitě užívá | Jana Ulrichová

Bude se zpovídat

Případ tím ale nekončí, zabývat se jím bude teplický magistrát, na který veterináři podali podnět k projednání přestupku, a také policisté, neboť europoslanec Jiří Pospíšil podal se svým týmem na majitele psa trestní oznámení pro týrání.

Ramita ( 1. února 2022 19:05 )

Ty lidská bestie, přeji ti jenom bolest a utrpení, doufám, že budeš ležet někde v příkopě bez pomoci a hlavně jedna, dvě, karma jde, karma si jde pro tebe...Kdy konečně se tyto případy týrání budou trestat 8 let a více. Vždyť jsou to živé bytosti, které cítí bolest, cítí strach, cítí radost, smutek a krvácí stejnou barvu krve jako my lidé!! Tahle planeta není jenom pro lidi, zvířata na ní byla první. Pokud se lidstvo bude takhle krutě chovat ke zvířatům, tak o ně přijdeme!

smeagol ( 28. ledna 2022 07:47 )

Takovou bych panickovi natahla, ze by mu ty okulary vyletely zadni stranou lebky.

zelvik22 ( 28. ledna 2022 07:42 )

A takových pejsků je bohužel hodně... pořídí si je lidi, co vůbec nemají vztah ke zvířatům, psi neví co je to procházka, pohlazení, kolikrát mají i hlad. Moc moc bych přála pejskovi nějaké hodné lidi, co by ho pohladili a nechali doma v teple, on si to opravdu zaslouží. Je bohužel špatné, že většina lidí, co má psy ráda, už nějakého má a nemůže si dovolit dalšího, ale třeba někomu pejsek zrovna zemřel, nebo má podobně starého pejska a měl by kamaráda. Jestli to někdo zvažujete, moc se za něj přimlouvám, vypadá jako velký dobrák.

Chrishell ( 28. ledna 2022 05:18 )

Ubohý pejsek, co ten si musel prožít, naše zákony jsou v tomto ohledu tristní. Proč nejsou takoví lidé poprávu potrestáni..

Zobrazit celou diskusi