Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch domu v Liberci: Zranilo se 10 lidí, mezi nimi i děti! Svědek promluvil o problémové rodině

Aktualizováno -
27. ledna 2022
16:56
Autor: ČTK - 
27. ledna 2022
08:45

Deset lidí, mezi nimi i děti, se zranilo při čtvrtečním výbuchu a následném požáru v bytovém domě na okraji Liberce. Popáleniny jedné ženy byly natolik vážné, že ji musel přepravit vrtulník do vinohradské nemocnice v Praze. Okolnosti neštěstí vyšetřuje policie. Spekuluje se o tom, že vybouchly propanbuatanové lahve. O situaci v domě promluvil svědek.

V třípatrovém domě v Kateřinské ulici bylo v době výbuchu 15 lidí. Příčina a výše škod se bude teprve zjišťovat. ČTK to řekli mluvčí záchranné služby a hasičů. Regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský na webu policie uvedl, že přijali oznámení o možném výbuchu propanbutanové lahve.

Požár po výbuchu byl hasičům nahlášen kolem 7:30. „Ten výbuch je zatím nespecifikovaný. Zachránili jsme čtyři osoby, ostatní lidé se evakuovali a dostali z domu ještě před našim příjezdem,“ řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. K záchraně lidí hasiči použili nastavovací žebřík a vyváděcí masky.

Při požáru těžké zranění utrpěla jedna žena, s popáleninami ji záchranáři vrtulníkem přepravili do specializovaného centra v pražských Vinohradech. „Další pacient se nadýchal (kouře) a má středně těžký úraz," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři ho převezli do liberecké nemocnice společně s dalšími třemi lidmi, mezi nimi byly i děti.

„Jednalo se především o nadýchání (zplodin)," dodal Georgiev. Další tři lehce zraněné osoby včetně dětí zdravotníci převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice v Jablonci. „Poslední dva pacienty jsme ošetřili na místě, převoz do nemocnice odmítli," dodal Georgiev. Na místě měli podle něj osm vozidel, kromě zásahových sanit a lékařského vozu i přepravní sanity.

Požár se podařilo dostat zasahujícím hasičům pod kontrolu zhruba 20 minut po jejich příjezdu. „Nyní probíhají práce na dohašování ohnisek požáru,“ dodal Sucharda. Teprve poté se podle něj začne s vyšetřování příčiny požáru ve spolupráci s policií.

Případem se zabývají liberečtí kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti, uvedl na webu policie její regionální mluvčí Vojtěch Robovský. 

O tom, jak to v domě před výbuchem vypadalo, promluvil pro web CNN Prima News svědek. „Byla to problémová rodina. Pán a paní, kteří v bytě bydleli, měli problémy s alkoholem. Sociální správa jim dokonce zabavila děti,“ vylíčil obyvatel domu.

Před časem jim odpojili elektřinu a sebrali elektroměr, tak si topili propanbutanovou lahví, která ale pořád utíkala,“ doplnil svědek výbuchu s tím, že je na to pořád upozorňovali, avšak bezúspěšně.

 

Video  V Liberci došlo k výbuchu rodinného domu. Na místě zasahoval vrtulník. (27.1.2022)  - twitter/ HZS Libereckého kraje
Video se připravuje ...

vilda69 ( 27. ledna 2022 10:35 )

Fišer říkal že to byli agenti Miškin a Čepiga.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání