Oba mohou jít do vězení. Známý antivaxer může jít za mříže až na rok nebo mu hrozí zákaz činnosti za to, že dlouhodobě pronásledoval šéfa lékařské komory Milana Kubka, čímž ho mimo jiné omezoval v běžném způsobu života. „Poměrně zajímavý je jeden z motivů jednání podezřelého. Tím je podle zjištění kriminalistů získávání finančních darů od jeho podporovatelů,” uvedl v tiskové zprávě policejní mluvčí Jan Daněk.

Tušl natáčel během pronásledování nejen Kubka, ale i další osobnosti, videa publikoval na sociálních sítích.„Já jsem nikoho nepronásledoval. Pouze jsem chtěl, aby odpovídali na otázky," řekl serveru Aktuálně.cz Tušl. Muž, který je v invalidním důchodu, má podle Aktuálně.cz na sebe uvalených 15 exekucí a neplatí výživné na své dítě. Kubek pro Deník N potvrdil, že ho policie informovala o tom, že stíhá lidi, kteří ho sledovali.

Tušl je tak podezřelý ze spáchání pokračujícího přečinu nebezpečného pronásledování. Ve středu 9. února ale policie informovala o tom, že u Tušla rozšířili obvinění, a to o trestný čin výtržnictví

Dezinformátorce Janě Peterkové, která na začátku roku kvůli lžím skončila dokonce u soudu, hrozí až osmiletý trest vězení. „Podezřelá skrze sociální sítě dlouhodobě šířila různé poplašné zprávy například o tom, že došlo k úmrtí seniorů po podání vakcín v domově důchodců, kdy cílem bylo vyvolat v posluchačích a sledujících osobách pocit strachu z vakcinace,“ řekl Daněk. 

Za lži o úmrtích po očkování na nemoc covid-19 v domově pro seniory uložil Městský soud v Praze podle serveru Peterkové v polovině ledna pokutu 250.000 korun. Domu, který na ni žalobu podal, se musí také omluvit. Peterková na základě údajného svědectví zaměstnankyně domova v Měšicích u Prahy tvrdila na facebooku, že v zařízení kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době přitom kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni. Peterková avizovala, že se proti rozhodnutí odvolá.

Policie k trestnímu stíhání Patrika Tušla a Jany Peterkové:

Video
Video se připravuje ...

Vojtěch Motyka, vedou šéf odboru extremismu a terorismu pražské policie popisuje případ třetího stíhání antivaxera Patrika Tušla a dezinformátorky Jany Peterkové. David Malík

Patrik Tušl se svými příznivci před domem prezidenta České lékařské komory Milana Kubka:

Video
Video se připravuje ...

Patrik Tušl VaB

Fotogalerie
7 fotografií