Téměř prázdná nádrž přiměla hlídku v sobotu nad ránem zajet k čerpací stanici na Domažlické ulici. Otevřeno je tu nonstop. „Všechny stojany ale byly vypnuté. To se děje, když třeba obsluha vzadu připravuje pečivo na ráno nebo čerpá pauzu,“ uvedl Jakub. Když se ani po chvíli nikdo neobjevil, vyrazili zjistit, co se děje.

„Obcházeli jsme budovu, a já si všiml, že v prostoru u toalet leží na zemi muž, vedle něj kbelík a mop. Klepali jsme, ale nereagoval,“ popisoval Jakub. Posuvné vchodové dveře byly zamčené, nezbylo než je vytlačit a spěchat bezvládnému na pomoc.

Boj o život

 „Muž nedýchal. Začali jsme okamžitě s resuscitací, nepřímou masáží srdce, po chvíli přijeli policisté s defibrilátorem, ten ale výboj nedoporučil,“ vzpomínal strážník. Pokračovali tak dál v oživování, to už přijížděli záchranáři.

Video
Video se připravuje ...

Plzeňský strážník Jakub popisuje boj o záchranu čerpadláře. Romana Vébrová

„Převzali resuscitaci po nás, podařilo se jim obnovit u pána životní funkce,“ doplnil Jakub.

„Po resuscitaci jsme pacienta transportovali na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice,“ dodala mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Zájem je důležitý

U benzinky mohla ještě před strážníky zastavit jiná auta, a s nepořízenou odjela. Stačilo ale vydat se zjistit, proč je i přes nepřetržitou otevírací dobu zavřeno. „Přes sklo bylo vidět, že obsluha zkolabovala a potřebuje pomoc,“ řekl Pavel.

Zvědavost a zájem v podobných případech mohou pomoci zachránit něčí život. Čerpadlář, bohužel, boj o ten svůj i přes intenzivní pomoc později v nemocnici prohrál.