Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výslechy, pronásledování nebo vyhazov z práce: Perzekuce chartistů vyvrcholila Antichartou

Autor: rix - 
28. ledna 2022
14:55

Nedodržování helsinských dohod československým komunistickým režimem, ačkoliv se zavázal lidská práva dodržovat, vedl k sepsání Charty 77. To se tehdejším představitelům státu vůbec nelíbilo. Započala mašinérie odsuzující chartisty, která vyvrcholila sešlostí v Národním divadle 28. ledna 1977 a následným podepisováním Anticharty ze strany populárních umělců. Ti se tak zavazovali k loajálnosti k systému. 

Komunistický režim se proti Chartě 77 tvrdě vymezoval. Státu se nelíbilo, že by snad měl někdo podkopávat a znevažovat autoritu systému. „Začátek kampaně proti Chartě je možno hledat na zasedání předsednictva ÚV KSČ, které se konalo 7. ledna 1977,“ uvedl pro Paměť Národa historik Petr Blažek. Generální tajemník ÚV KSČ a tehdejší prezident Gustáv Husák Chartu tvrdě kritizoval a označil ji za „nepřátelský pamflet“.

Režimu pak nezbylo nic jiného, než začít Chartu veřejně pošlapávat. Využil k tomu všech svých pák. Na chartisty si chtěl stát došlápnout i soudně. Signatáře chtěli jeho představitelé zastrašovat výslechy. „Výslechy chartistů neměly jen ten význam, aby StB shromáždila informace, zastrašila signatáře a znemožnila jim, aby se scházeli a domlouvali. Hlavním důvodem byla příprava soudního procesu, shromažďování podkladů,“ vysvětlil Blažek. Režim se poté nicméně zalekl velké podpory chartistů. Tu jim prokazovali novináři, intelektuálové a také vlády západních zemí. 

Video  Komunistický režim reagoval na Chartu 77 tzv. Antichartou.  - Videohub
Video se připravuje ...

A co víc, signatáři Charty 77 v dokumentu poznamenali, že režim se nedrží takzvaných helsinských dohod, které měly občanům zajišťovat lidská práva. Představitelé režimu přitom smlouvu podepsali. Z připravovaného monstrprocesu tak sešlo. Ani tak ale neměli chartisté na růžích ustláno. Byli všemi možnými způsoby pronásledováni. Signatářům hrozil vyhazov z práce nebo odebrání řidičského průkazu.

Propagandistická mašinérie jela na plné obrátky. Chartu režim veřejně odsuzoval na všech možných platformách od rozhlasu po televizi. Vše se schylovalo k velkému shromáždění 28. ledna 1977 v Národním divadle, kde významné osobnosti z řad herců a jiných umělců měli symbolicky podepsat takzvanou Antichartu.

De facto tím vyjadřovali souhlas s tehdejším režimem. Na shromáždění navázala 4. února další akce v pražském Divadle hudby, kde se sešli umělci působící v odvětví populární hudby. S projevem zde vystoupil i Karel Gott. Seznamy podpisů potom další dva týdny zveřejňovalo Rudé Právo. Po roce 1989 vyšlo najevo, že ne všechny zveřejněné podpisy byly pravé - například důkaz o podpisu Dagmar Veškrnové, o kterém hovořilo ve své době právě u Rudé Právo, neexistuje.

Celá řada dodnes uznávaných umělců byla k podpisu donucena okolnostmi - Bohumil Hrabal mohl například opět publikovat. Janu Werichovi ji měli podstrčit jako prezenční listinu shromáždění, netušil tedy co podepisoval. Mnoho dalších se za podpis veřejně omluvilo - Jan Hrušínský přiznal, že nebyl dost statečný a za podpis se stydí.

Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum, funguje díky podpoře soukromých dárců. Pokud považujete uchování vzpomínek za důležité, vstupte do Klubu přátel Paměti národa nebo můžete podpořit Paměť národa finančním příspěvkem.

 

sasa vs.cenzor ( 28. ledna 2022 20:24 )

- kteří by šli s každým proti Všem Nota Bene vlastním !

sasa vs.cenzor ( 28. ledna 2022 20:17 )

kaktus - urážíš NĚMECKOU menšinu žijící v Česku tedy tu i tu mou a pokud Ti to uniklo právě Německo dalo lidem celosvětově práci.

..a pokud by Tě to opravdu zajímalo zajeď si na OPAVSKO a nejen tam a zjistíš, že za Protektorátu byla zcela vymýcena zdejší ZLOČINOST ! mimo jiné, a jelikož máme ve Všem pořádek a milujeme preciznost kromě umění - díky nám se zachovaly nejen historické artefakty ale i umění, kromě Archívu zdejších KOLABORANTŮ !

sasa vs.cenzor ( 28. ledna 2022 18:51 )

Turci již tady evidentně v minulosti byli - zkus si něco zjistit o Pochoutce ze Štramberka/ Slezsko a jejich tzv. ŠTRAMBERSKÝCH UŠÍCH.

gabreta ( 28. ledna 2022 18:41 )

Kolik bylo přímých aktérů Charty a kolik z nich spolupracovalo s STB, jak časem vyplívá na povrch, kdo z nich spolupráci podepsal? A umělci? O těch si iluzi nedělám. Když přišel Áda, zvedali pracku a přísahali věrnost, pak v padesátých létech schvalovali politické procesy a rozsudky. Pak přišla Anticharta, kterou ochotně podepisovali a běžně vstupovali do strany! Po listopadu byli najednou všichni starej režim odsuzovali. A jedinej důvod, proč? Prachy a výsady za každého režimu!! Kdyby sem přišli Turci, všichni budou běhat v turbanech!!

sasa vs.cenzor ( 28. ledna 2022 18:38 )

a zároveň i před ním ? soudruh Klaus, soudruh zEMAN, soudruh Dlouhý, soudruh BABIŠ, soudruh Judr. Rychetský, soudruh Generál Pavel a spol. nebo mám pokračovat ?

Zobrazit celou diskusi