Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Detektivové z Devadesátek: Které skutečné policisty ztvárňují Sokol, Finger a spol.?

/
  • Krimiseriál Devadesátky
    27. ledna 2022 ● 05:00

    Devadesátá léta byla pro českou kriminální scénu skutečně zlatá. Minisérie České televize Devadesátky nelíčí jen největší zločiny té doby, ale připomíná i policisty, kteří jim čelili. Pachateli nejzávažnějších trestných činů jsou v příbězích seriálu konkrétní lidé. Kdo jsou kriminalisté, vyšetřovatelé a policisté, kteří je dokázali odhalit a dopadnout?

  • 1.

    Mix vlastností

    Krimiseriál Devadesátky
    Autor: Česká televize

    Rozklíčovat jména konkrétních detektivů, kteří za filmovými postavami stojí, je obzvláště v některých případech téměř nemožné. Sami autoři i herci, kteří v rolích policistů vystupují, se netají tím, že v každé postavě jsou smíchány osudy i vlastnosti několika detektivů.

    „Jde o postavu, jejíž charakter je založený na několika reálných policistech. O to zajímavější je to však na ztvárnění,“ podotýká Ondřej Sokol, filmový nadporučík František Tůma. Právě v něm byl dosud rozpoznatelný skutečný kriminalista František Havlovič, jeden z těch, kteří objasnili Orlické vraždy.

    Avšak vývoj jeho postavy v dalších dílech nemá se skutečným Františkem Havlovičem už nic společného. Čitelný je dosud i kapitán Václav Plíšek v podání Martina Fingera. Postava má mnoho podobného s detektivem pražské mordparty Janem Štočkem. Mladičký poručík Tomáš Kozák v podání Kryštofa Bartoše v sobě zase nezapře pražského kriminalistu Josefa Mareše.

  • 2.

    Kdo je kdo: Ivan Pauřík

    Krimiseriál Devadesátky
    Autor: Česká televize

    Postava: Major Ivan Pauřík

    Předobraz: mimo jiné Karel Adamec, Milan Jindrák, Josef Lottes

    Herec: Vasil Fridrich (45)

    V minisérii vystupuje jako vedoucí 1. oddělení. Jeho předobrazem nebyl žádný konkrétní velitel. Inspirovat se tak autoři mohli hned několika šéfy pražské mordparty, kteří se od 90. let na tomto postu vystřídali. V době objasňování orlických vražd jí velel Karel Adamec, po něm pak přišli Milan Jindrák, Josef Lottes, Josef Mareš.

  • 3.

    Kdo je kdo: Josef Korejs

    Krimiseriál Devadesátky
    Autor: Česká televize

    Postava: Kapitán Josef Korejs

    Předobraz: mimo jiné Rostislav Novák, Eduard Kalhotka, Karel Schneeweis, Karel Roud, Zdeněk Vik, Josef Mucha, Milan Zika, Miroslav Škutchan, Zdeněk Čech, Antonín Jarolímek

    Herec: Robert Mikluš (39)

    Spíše kompilátem kriminalistických historek je také postava kapitána Korejse. V jedné osobě se tak prolíná celá řada detektivů. Na mordpartě sloužili a inspirací pro postavu Korejse mohli být např. detektivové Rostislav Novák, Eduard Kalhotka, Petra Matoušková, Karel Schneeweis, Karel Roud.

  • 4.

    Kdo je kdo: Václav Plíšek

    Krimiseriál Devadesátky
    Autor: Česká televize

    Postava: Kapitán Václav Plíšek

    Předobraz: Jan Štoček

    Herec: Martin Finger (51)

    Postava kapitána Václava Plíška v mnohém připomíná legendu pražské mordparty Jana Štočka. Ten byl u vytahování sudů s těly na Orlíku a podílel se i na dopadení sériového vraha Ivana Roubala. „Je to typický policejní buldok. Když chytí stopu, neexistuje, aby ji pustil,“ říká o Štočkovi bývalý kriminalista Josef Doucha. Podle kolegů se umí pohybovat v kriminálním prostředí. „Dokáže z něj získat důležité informace,“ dodává Doucha.

  • 5.

    Kdo je kdo: František Tůma

    Krimiseriál Devadesátky
    Autor: Česká televize

    Postava: Nadporučík František Tůma

    Předobraz: František Havlovič

    Herec: Ondřej Sokol (50)

    Vedle Jana Štočka je František Havlovič další kriminalistickou osobností, která stojí za objasněním orlických vražd. Pracoval rovněž např. na případu zavražděného mafiána Františka Mrázka. S Janem Štočkem se ve službě výborně doplňovali. „Byl také přemýšlivý, dokázal kombinovat a perfektně vyhodnocovat informace,“ vzpomíná Josef Doucha.

  • 6.

    Kdo je kdo: Tomáš Kozák

    Krimiseriál Devadesátky
    Autor: Česká televize

    Postava: Poručík Tomáš Kozák

    Předobraz: Josef Mareš

    Herec: Kryštof Bartoš (29)

    Josef Mareš začínal u policie jako vyšetřovatel v Praze 4. V roce 1992 postoupil na Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy a později se také stal šéfem 1. oddělení. K jeho případům patřilo i zmizení devítileté Aničky v pražské Troji, vražda manželky Ivana Jonáka, majitele Discolandu Sylvie. Později vyšetřoval také kauzu rozřezaného těla, jehož části se postupně objevovaly po Praze (2013), či případ vraha, který zastřelil v roce 2014 tři taxikáře. Mezi známé případy patří i smrt hledače pokladů, jehož v roce 2014 zavraždil muž, který si v lese schovával milionový lup.

  • 7.

    Devadesátky jako burčák

    Hostem pořadu Blesk Podcast byl advokát a bývalý kriminalista Josef Doucha.
    Autor: Blesk:Jakub Poláček

    Dobu 90. let, které se oblíbený seriál věnuje, přirovnává bývalý kriminalista Josef Doucha z hlediska zločinu k burčáku. Právě tehdy se zrodily největší kauzy novodobé kriminalistiky. Devadesátky připomínají mafiánské kmotry, orlické vraždy i Berdychův gang. Jaká to byla doba?

    Vření, náhlá svoboda, demokracie, která přišla do naprosto nepřipraveného prostoru,“ vzpomíná Doucha. Podsvětí a ti, kteří tíhli ke zločinu, byli přesvědčeni, že mohou všechno. Najednou bylo možné získat velké peníze různými způsoby, tedy i trestnou činností.

    Otevřely se hranice, začal k nám pronikat organizovaný zločin především z Balkánu a bývalého Sovětského svazu. „Navíc to okořenila všeobjímající amnestie prezidenta Václava Havla, kdy se v ulicích ocitly tisíce kriminálníků a recidivistů. Policie na sobě měla ještě punc listopadu 1989, takže veřejnost se na ni nedívala právě příznivě,“ popisuje někdejší kriminalista divokou dobu.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu Jiří Marek

    Fotogalerie
    73 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

rumovapalice: Trapný kašpar z "Partičky" Sokol a ožralý domovník z "Ulice" Finger jsou jako kriminalisti srandovní hlupáci a nemůžou hrát detektivy. Jedná se o shazování výkonu vyšetřovatelů a vždy když se objeví na obrazovce - musím se chechtat.

(28. 01. 2022 00:31)

padrino: Inspirací pro postavu Korejse mohla být např. Petra Matoušková.A Pagáčová ztvárňuje koho?

(27. 01. 2022 22:03)

Tomasj: komunističtí fuesli a estébáci nemají co pohledávat v bezpečnostních složkách či politice demokratického státu. Být to v 89. revoluce demokratická tak dostali ihned vyhazov a stop rentám. Díky bolševickým loutkám z OF jsou z nich dnes idoly anebo generálové PČR povýšení třeba sodruhem prezidentem. Jeden za všechny všichni za jednoho. Kužel(ka, Komorauš, Švej­tar,Med­nar.­.OF=KS­Č+STB+­SNB

(27. 01. 2022 10:39)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy