Za posledních 10 let v Česku klesl počet lidí hlásících se k římskokatolické církvi o třetinu, tedy o 340 tisíc. To není špatná zpráva,“ komentoval Zábranský první výsledky loňského sčítání lidu. V roce 2011 se k této církvi hlásilo přes milion lidí, loni již jen 740 tisíc.

Brzy na to objevila kritika. Nedostatek tolerance mu vytkl například senátor Zdeněk Hraba (STAN). „Představitelé Pirátů se na sítích předhánějí ve vyjádření radosti z úbytku věřících v Česku. Nejlepší na tom ale je to do očí bijící pokrytectví,“ komentoval vyjádření pirátského radního.

Přidal se k němu totiž i jeho stranický kolega a bývalý poslanec Vojtěch Pikal, který Zábranskému vyjádřil podporu. „Věřím, že až nebudou v novinách horoskopy, s odvoláním na boží slovo vypalovány olivové háje a většina občanů státu s největší armádou věřit na anděly, bude lépe,“ poznamenal. Nakonec se omluvil a uvedl, že takový příspěvek do diskuse byla chyba. Zábranský rovněž nakonec svůj původní komentář smazal. I tak jej stihli mnozí zaznamenat.

Vadí mu netolerance i Duka

Později radní napsal, že jeho vyjádření nemělo být projevem netolerance vůči katolíkům, i když sám se mezi věřící nepočítá. Ujistil je, že k věřícím je tolerantní, problém má hlavně s některými představiteli církve včetně kardinála Dominika Duky. Zmínil, že mu vadí například „zlehčování problému prznění dětí kněžími v církvi“, „výpady netolerance“ vůči LGBT komunitě nebo šíření lží v souvislosti s Istanbulskou úmluvou.

Představitelům církve také vytýká třeba to, že mají blízko k prezidentu Miloši Zemanovi nebo to, že do rady ČT se díky nim dostala Hana Lipovská. „Tyto aktivity se "shodou náhod" točí zrovna okolo nejvyššího českého představitele římskokatolické církve, kardinála Duky, a pár dalších lidí,“ dodal. Právě tyto věci ho přivedly k tomu, že hodnotil pozitivně pokles lidí hlásících se k této církvi.

Satanismus a LGBT

Duka se v minulosti poměrně ostře vymezil například právě vůči LGBT komunitě. V roce 2019 podpořil prohlášení vrcholných představitelů polské katolické církve, který čelil kritice kvůli svým výrokům o něčem, co nazývají ideologie LGBT. „Vnímám jako varovné, že témata LGBT ideologie se podle posledních zpráv rozšiřují i o ateistickou a satanistickou agendu, tedy o jevy, o jejichž odmítnutí nemůže být celospolečenských pochyb,“ napsal Duka tehdy na svém webu.

Pražský radní dodal, že příště se svými komentáři pokusí neurazit věřící, kteří s takovými tématy neztotožňují. I tak se ozval předseda pražské organizace KDU-ČSL Vít Šolle, který zveřejnil na internetu otevřený dopis pro Zábranského. „Vaše slova považujeme za vrcholně nevhodné a urážlivé vzhledem k tomu, jakou funkci zastáváte a jaké kompetence Vám byly svěřeny. Jako radní naší metropole nejste jen soukromá osoba, ale člověk, který má svou funkci vykonávat nepředpojatě a nestranně,“ napsal a vyzval ho, aby se omluvil.

Lidovci jsou v Praze součástí magistrátní koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil, reprezentuje je ale jen jediný zastupitel Jan Wolf. I ten se vymezil vůči původnímu komentáři pirátského politika.

Pan Zábranský by se měl přinejmenším omluvit, i když se obávám, že to hlavní už víme: pan Zábranský je netolerantní člověk, který evidentně pokládá některé občany za méněcenné,“ uvedl.

Není to první střet Wolfa s Piráty, loni se například vydal na zastupitelstvo Prahy 3, kde vytýkal již bývalému místostarostovi z řad Pirátů Stěpánu Štréblovi jeho ostrá slova o Mariánském sloupu na Staroměstském náměstí. Wolf byl totiž jedním z hlavních bojovníků za jeho obnovu. Do rozepří se Wolf opakovaně dostával i s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Kolik je v Praze katolíků?

Podle sčítání lidu, jehož výsledky vyvolaly vášně mezi politiky, se v Praze přihlásilo k příslušnosti k náboženství něco málo přes 30 procent obyvatel. Z více než 1 300 000 lidí tuto kolonku ve formuláři vyplnilo 150 tisíc. K římskokatolické církvi se pak přihlásilo 54 tisíc lidí. Přes 136 tisíc lidí uvedlo, že jsou věřící, ale nehlásí se k žádné církvi. Bez náboženské víry uvedlo 645 tisíc občanů a 368 tisíc lidí neuvedlo nic. Otázka na příslušnost k církvi totiž nebyla povinná.

Náboženské paradoxy u Pirátů

I mezi známými tvářemi Pirátské strany lze přitom najít politiky, kteří se k církvím veřejně hlásí. Předseda strany a nedávno jmenovaný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš je člen Církve československé husitské. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterové se zase hlásí k Českobratrské církvi evangelické. K těmto církvím se v Praze hlásí jen několik tisíc lidí. K husitům se přihlásilo asi 3 900 lidí a k evangelíkům 5 500.


Fotogalerie
7 fotografií