Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalý papež Benedikt XVI. (94) lhal v kauze zneužívání dětí. Usvědčila ho zpráva expertů

Autor: sova, ČTK - 
24. ledna 2022
18:50

Emeritní papež Benedikt XVI. (94) se ve svém prohlášení ke zprávě o zneužívání v mnichovské a freisingské arcidiecézi dopustil v důležitém bodě nepravdivého výroku. Papež to přiznal v pondělí prostřednictvím svého osobního sekretáře Georga Gänsweina, který sdílení poskytl Katolické tiskové agentuře (KNA) čtyři dny po zveřejnění zprávy o zneužívání, která Benedikta těžce usvědčila. Píše to německý list Bild.

Benedikt XVI. se 15. ledna 1980 jako mnichovský a freisingský arcibiskup Joseph Ratzinger účastnil rozhodujícího zasedání ordinariátu, na němž se jednalo o knězi, který opakovaně vzbudil pozornost kvůli sexuálnímu zneužívání dětí.

Gänswein připustil, že „opačné tvrzení bylo proto objektivně nesprávné“. Ratzinger požádal o „omluvu za tuto chybu“.

Tehdejší arcibiskup svou účast na tomto rozhodujícím zasedání výboru dosud popíral. Diecézní spisy obsahovaly zápis z tohoto setkání, jehož součástí byl i Ratzingerův projev o rozhovoru s papežem Janem Pavlem II. o profesoru teologie Hansi Küngovi. Média pak obvinila emeritního papeže Benedikta ze lži.

Ratzinger měl vědět o minulosti pedofilního kněze

Pro Ratzingera, který si jako mnichovský arcibiskup zvolil heslo „spolupracovník pravdy“, je to trapná záležitost. Sdělení osobního tajemníka Gänsweina v této souvisloti upozorňuje na Ratzingerův zdravotní stav a na roli poradců v pozadí. Ve Vatikánu jsou za debakl obviňováni také právníci, kteří prý způsobili církvi vážné škody, když radili velmi kontroverznímu kolínskému kardinálovi Raineru Woelkimu (65).

Odborníci z mnichovské advokátní kanceláře Westphal Spilker Wastl byli již předem přesvědčeni, že Ratzinger věděl o minulosti kněze Petera Hullermanna, který přišel do Mnichova z diecéze Essen v roce 1980. Hullermann byl odsouzen jako pedofil a později se v mnichovské arcidiecézi dopustil dalších případů zneužívání.

Tehdejší svatý otec políbil po své rezignaci pro štěstí i miminko Tehdejší svatý otec políbil po své rezignaci pro štěstí i miminko | EPA

Podle zprávy pochybil ve 21 případech i Ratzingerův nástupce v čele arcibiskupství kardinál Friedrich Wetter. Dvě pochybení zpráva přisuzuje i kardinálovi Reinhardu Marxovi, který spustil nezávislé vyšetřování. Marx chtěl v loňském roce kvůli případům sexuálního zneužívání ze strany církevních představitelů odstoupit a přístup církve k těmto případům označil za "katastrofu". Jeho rezignaci ale odmítl papež František, mezi jehož blízké spojence Marx patří. Čtvrteční tiskové konference, na které autoři zprávu představili, se kardinál nezúčastnil.

Ratzingera lze obvinit z pochybení v celkem čtyřech případech

Dokument, který má zhruba 1700 stran, označil na 500 případů sexuálního obtěžování a zneužití, kterých se údajně dopustilo 235 představitelů katolické církve, z nichž 170 byli kněží. V mnoha desítkách případů údajní útočníci pracovali v církvi i poté, co její špičky dostaly upozornění na sexuální obtěžování.

Odborníci ve čtvrtek uvedli: „Prohlášení papeže Benedikta XVI. o tom, že nebyl na tomto setkání přítomen, nepovažujeme za příliš věrohodné.“ Odkazovali přitom na zápis z jednání.

„Shodli jsme se, že v celkem čtyřech případech lze obvinit tehdejšího arcibiskupa a kardinála Ratzingera z pochybení,“ uvedl jeden z autorů zprávy, právník Martin Pusch. Tehdejší arcibiskup podle zprávy nic nepodnikl v případě kněží, o jejichž chování a sexuálním obtěžování církev věděla.

Při opravě výroku chtěl 94letý emeritní papež Benedikt „zdůraznit, že se tak nestalo ze zlého úmyslu, ale v důsledku nedopatření při úpravě jeho vyjádření“, uvedl v prohlášení. „Za tuto chybu se velmi omlouvá a žádá o prominutí.“

Více než polovina případů se týkala dětí mladších 14 let

Gänswein chtěl také upřesnit, že na tomto setkání v lednu 1980 „nebylo přijato žádné rozhodnutí o pastoračním zařazení dotyčného kněze. Vyhověno bylo pouze žádosti o poskytnutí ubytování během léčebného pobytu v Mnichově.“

Zprávu o sexuálním zneužívání si v minulosti nechala vypracovat i arcidiecéze v Kolíně nad Rýnem. Podle závěrů vyšetřování bylo v letech 1975 až 2018 sexuálně zneužito 314 nezletilých ze strany 202 členů kléru a světských pracovníků. Více než polovina případů se týkala dětí mladších 14 let, většinou chlapců.

V roce 2018 němečtí biskupové zveřejnili studii o zneužívání dětí ve spolkové republice. Podle ní katoličtí duchovní v letech 1946 až 2014 v Německu sexuálně zneužili 3677 nezletilých. Zneužívání se podle studie v uplynulých desetiletích dopustilo 1670 katolických kněží, jáhnů a dalších činitelů. Čísla badatelů z univerzit v Mannheimu, Heidelbergu a Giessenu, kteří vyhodnotili dokumenty týkající se 38 000 zaměstnanců katolické církve, jsou spíše minimálním odhadem. Ve skutečnosti jsou počty nejspíš výrazně vyšší a někteří hovoří o desítkách tisíc zneužitých.

Státní zastupitelství v Mnichově prověřuje 42 případů souvisejících se zneužíváním ve zdejší katolické církvi. Uvedla to v pátek agentura DPA s odvoláním na mluvčí státního zastupitelství Anne Leidingovou.