Komentář, za který muži hrozil i několikaletý pobyt za mřížemi, se objevil pod videem z útoku, které pořídil samotný útočník. Svůj čin tehdy vysílal přímo na Facebooku a video se pak začalo masivně šířit po celém světě, brzy ho ale všechny weby zase smazaly. Zdeněk S. svůj komentář připojil pod jeho kopii na webu zvraceny.cz, kde lze najít mimo jiné pornografii, videa dopravních nehod nebo pouliční bitky.

Stačila jedna věta

K obvinění z trestného činu podpora a propagace terorismu stačila jen věta „Dobře on, tak na muslimáče,“ kterou měl podle obžaloby napsat právě Zdeněk S. Soud nakonec dospěl k závěru, že tím „veřejně vychvaloval pachatele spáchaného teroristického trestného činu“.

Předsedkyně soudního senátu Jarmila Pavlátová přihlédla k tomu, že se jednalo o ojedinělé jednání, poznamenala ale, že schvaloval velmi odporný čin. Podle soudu jeho jednání nicméně není pro společnost tak nebezpečné, aby mu uložil nepodmíněný trest. „Neprojevil žádnou lítost nad svým činem,“ zdůvodnila soudkyně, proč soud zvolil maximální možnou délku podmínky.

Mohl to napsat kdokoliv

Zdeněk S. u soudu odmítal vypovídat, pouze popřel, že by takový komentář někdy napsal. „Považuji to za nesmysl, že to vyšlo z mojí IP adresy. Nevím, jak je to možné. Cítím se nevinen,“ řekl. Před vynesením rozsudku ještě řekl, že k počítači v jeho domácnosti měl přístup v podstatě kdokoliv a chodila k nim spousta lidí. Sám ho prý používal k vyhledávání receptů na uzení nebo četl články k výchově psů. Násilí mu je také podle něj úplné odporné.

Podobně argumentoval i jeho obhájce. „Po sáhodlouhém dokazování se podařilo dokázat pouze, že s největší pravděpodobností u počítače někdo sedl a napsal ten komentář,“ řekl ve své závěrečné řeči. Zvolil také příměr, že policie a státní zastupitelství shromáždilo pouze důkazy o tom, že jeho „klient má škodovku a škodovkou jezdí“. Tím chtěl poukázat na to, že komentář mohl napsat kdokoliv.

Důkazy z Facebooku

Mezi důkazy byly záznamy z internetových serverů i například Facebookový profil Zdeňka S., na kterém se objevují i příspěvky, které se vymezují proti Islámu. U soudu zaznělo, že v lednu 2020 také sdílel příspěvek o migraci: „Pokud cizí pes podleze plot, protože ho soused bije, zaslouží nakrmit a ochránit. Pokud podleze, aby mi sežral maso z grilu, zaslouží proutkem přes zadek a odvést zpátky. Pokud podleze, aby pokousal moje děti, zaslouží chytit a utratit. Ani v jednom případě mě náboženství psa nezajímá,“ stojí v něm.

Státní zástupce Miloš Klátik ve své závěrečné řeči uvedl, že se lze spolehlivě dopátrat toho, že Zdeněk S. zmíněný komentář napsal. „Je zřejmé, že je zde kromě samotné IP adresy více údajů, které svědčí o tom, že uživatelem byl právě obžalovaný,“ řekl. Doplnil také, že nic nenaznačuje tomu, že došlo ke krádeži identity. Zmínil také, že se nenašly žádné polehčující okolnosti a sám proto navrhoval nepodmíněný trest pět let.

Pravicový extremista z Austrálie Brenton Tarrant zastřelil při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu. Muž byl obžalovaný z 51násobné vraždy, pokusu o vraždu dalších 40 osob a z terorismu. Vinu původně popíral, po roce se ale nečekaně přiznal. Soud ho v srpnu 2020 poslal na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Fotogalerie
50 fotografií