Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Běžkař zkolaboval v Jizerských horách a skončil v bezvědomí v nemocnici: Podařilo se ho identifikovat

Běžkař zkolaboval na túře a skončil v nemocnici, policie pátrá po jeho totožnosti.
Běžkař zkolaboval na túře a skončil v nemocnici, policie pátrá po jeho totožnosti.  (Autor: Horská záchranná služba)
Autor: ČTK - 
25. ledna 2022
06:28

Policie pátrá po totožnosti muže, který v neděli zkolaboval přímo na běžkařské trati poblíž Kořenova. Muž u sebe neměl doklady, skončil v bezvědomí v nemocnici, řekla v pondělí krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Jeho identitu se podařilo určit až díky pomoci veřejnosti.

„Jde o muže mezi 50 až 60 lety, 175 centimetrů vysokého, robustnější postavy. Pokud víte o někom, kdo si vyrazil na Jablonecko na běžky a dosud se domů nevrátil, kontaktujte prosím policii na lince 158,“ žádála veřejnost Baláková. A vyplatilo se to. V pondělí uvedla policie, že totožnost muže se podařilo zjistit.

Běžkař zkolaboval v neděli odpoledne během túry na běžkách poblíž Štěpánky v Kořenově v Jizerských horách. Podle informací Horské služby ČR svědci ihned kontaktovali dispečink záchranné služby, který na místo vyslal Horskou službu. „Než jsme dojeli, poskytovali ostatní běžkaři muži nepřímou masáž srdce za telefonické koordinace se Zdravotnickou záchrannou službou,“ popsal zásah náčelník horské služby René Mašín.

Když na místo dorazila horská služba, pokračovala v resuscitaci. „Nasadili jsme externí automatizovaný defibrilátor,“ řekl Mašín. Defibrilátor podle něj doporučil jeden výboj a poté se pacientovi obnovila srdeční činnost. „Naši záchranáři zatím na skútru přivezli lékaře záchranné služby, který si pána převzal. Poté jsme jej připravili k transportu a šetrně dopravili naší terénní technikou k čekajícímu sanitnímu vozu,“ dodal. Sanitka pak pacienta dopravila do nemocnice.

V Jizerských horách nejde tuto zimu o první podobný případ. Na konci prosince zkolaboval při čekání u kiosku s občerstvením 75letý běžkař na Promenádní cestě přes hřebeny. Ve stejné frontě stál tehdy naštěstí lékař, který byl také na běžkách, a další lidé, kteří se do oživování muže zapojili, než přijela horská služba.

Video  Jak probíhá kurz první pomoci u Českého červeného kříže? 
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání