Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Farský se mandátu poslance na dálku vzdát nemůže, říká Blažek. Bude muset z USA přiletět?

Aktualizováno -
23. ledna 2022
16:14
Autor: ČTK, Mii - 
23. ledna 2022
12:03

Poslanec hnutí STAN Jan Farský, který před týdnem odletěl na stáž do Spojených států, má podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) problém z USA odstoupit od poslaneckého mandátu notářským zápisem. Blažek v pořadu Partie televize Prima a CNN Prima News uvedl, že věc řeší Farský s velvyslanectvím ve Spojených státech a s ministrem kvůli problému komunikuje. Pokud nenalezneme právnické řešení do týdne, bude muset přiletět, dodal Blažek.

„Jak se český poslanec může vzdát mandátu, když je v cizině, s tím se nepočítalo. Kvůli tomuhle let neplánuje a myslel, že to udělá z USA. Je to asi velký právní problém. Pokud do týdne nenajdeme právnické řešení, tak bude muset přiletět,“ řekl Blažek.

Poslanec se může vzdát mandátu podle sněmovního jednacího řádu dvěma způsoby, a to buď osobním prohlášením na plénu, nebo prohlášením sepsaným formou notářského zápisu.

Ministerstvo zahraničí odpovědělo, že v rámci konzulárních služeb české zastupitelské úřady nabízejí možnost notářských úkonů, a to v rozsahu daném zákonem o zahraniční službě. „Zdali je taková alternativa přijatelná i v případě vzdání se poslaneckého mandátu pana Farského, to již bohužel není dotaz na náš resort,“ sdělila mluvčí Černínského paláce Lenka Do.

Blažek ČTK napsal, že „notářský zápis“ nemůže v zahraničí nahradit prohlášení před velvyslancem či konzulem či před „cizím“ notářem. „To ovšem platí při doslovném výkladu zákona. A jde o to, zda poslanec, toho času v zahraničí, nemůže svou vůli vzdát se mandátu projevit jinak než formou 'notářského zápisu',“ uvedl Blažek. Předseda STAN Vít Rakušan napsal, že vedení Starostů bude věc řešit v brzké době.

Farský začátkem minulého týdne oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Spojených států odletěl o víkendu. Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Kritizoval ho i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Přednictvo STAN vyzvalo Farského, který se jednání na dálku zúčastnil, k odchodu ze Sněmovny po tříhodinové schůzi, uvedla mluvčí STAN Sára Beránková.

„Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance,“ uvedl v týdnu Farský.

Uživatel_1343849 ( 27. ledna 2022 14:47 )

Důkaz, že mnohý politik chce,, many,,,, a ne zájem lidi. Věří, že lidi si nepamatují. Stejně jim jde jen o,,, many,,,

salto ( 24. ledna 2022 18:06 )

salto ( 24. ledna 2022 18:05 )

salto ( 24. ledna 2022 18:04 )

Spíše to svědčí o tom, jak je práce poslance důležitá a jaký význam jí sami zákonodárci přisuzují

salto ( 24. ledna 2022 18:00 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa