Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tatínka Lukáše zabil zhoubný nádor: Rozárka (1) tatínka skoro nepoznala, Jáchym (4) trpí

Autor: VaB - 
24. ledna 2022
05:00

Jáchymovi (4), Rozárce (1) a mamince Nikole se po smrti jejich tatínka, respektive manžela, Lukáše změnil celý život. Bojoval s nádorem v hlavě, který se nejdřív podařilo odoperovat, po letech se ale rakovina vrátilna. Potom už nepomáhala ani chemoterapie, posledních čtrnáct dní před smrtí velmi trpěl. Maminka teď na dvě děti zůstala úplně sama, prosí proto o pomoc.

Tragický příběh se začal psát v roce 2016, kdy byl mladému muži zjištěn nádor na mozku, tehdy byl nezhoubný. Lékaři odhadovali, že v mozku rostl až deset let, a proto se rozhodli, že ho odoperují. „Po operaci se musel naučit opět chodit, ovládat tělo, ale zvládl to a za 5 měsíců byl zase ve formě, kdy mohl začít opět pracovat,“ uvedla manželka Nikola na stránkách crowdfundingové platformy Donio.

Nádor se podařilo odstranit z 80 procent, lékaři manžele ujišťovali, že se Lukáš dožije důchodového věku. O rok později se jim narodil syn Jáchym.

O dva roky později pak přišla další rána, Lukáš dostal v práci výpověď. „Asi se v mozku postupně něco dělo, zůstal tedy doma a já šla pracovat, nabrala jsem si tři práce a manžel hlídal syna,“ popsala nelehké časy Nikola s tím, že se ale všechno dalo zvládnout.

Další rána

V dubnu roku 2020 se začal nádor znovu rozrůstat. Lékaři zkoušeli chemoterapii, ale jelikož to Lukáš špatně snášel, musela být ukončena. Tou dobou s Nikolou čekali druhé miminko, holčičku Rozárku. „V září nám onkoložka řekla tu špatnou zprávu. Nádor se rozrostl a změnil se na zhoubný,“ zavzpomínala Nikola na chvíli, kdy se rodině postupně začal měnit celý život.

V lednu 2021 podstoupil Lukáš ozařování, které ale vůbec nepomohlo, nádor postupoval. „Začal zapomínat a ke konci už nás nepoznával, posledních 14 dnů velmi trpěl,“ popisuje dvojnásobná maminka. 7. listopadu pak přišla smutná zpráva, Lukáš nemoci podlehl. „Chci věřit, že je mu teďka lépe a už netrpí bolestí a uvědoměním, jak na tom je,“ doufá Nikola.

Rozárka ho téměř nepoznala

Když se jim narodila dcera Rozárka, byl tatínek v nemocnicích na ozařování a doma byl pouhé čtyři měsíce z jejího života, nedožil se ani jejích prvních narozenin. „Děti si prošly peklem, tedy spíše syn, ten to vnímal a vnímá, Rozárku to teprve čeká, až se začne o tatínka zajímat,“ doplnila maminka.

Na dvě malé děti zůstala úplně sama, prosí proto lidi o pomoc. „Peníze, které by se podařily vybrat, by byly použity na zajištění vzdělávání dětí, financování jejich zájmů a sportovního vyžití, výletů, zařízení pokojíčku,“ uzavřela Nikola. Kdyby se podařilo vybrat peněz víc, použila by je Nikola na spoření pro děti.

Nikole zůstala na krku hypotéka a překlenovací úvěry na bydlení. Podpořit rodinu, kterou potkal velmi smutný osud, můžete zde.

kdoasi ( 24. ledna 2022 22:28 )

Pochopitelně, že se nepůjdu pojistit, když mi zjistí nějakou nemoc🙈. Ale začalo to v r.2016, v tu dobu už byl asi dost dlouho plnoletej, takže měl pojistku mít. Navíc si pořídil děti až poté, co mu nádor objevili, což je taky dost nezodpovědný přístup.

lucie13 ( 24. ledna 2022 10:08 )

Když už měl nález, tak ho žádná pojišťovna nepojistí.
Sirotčí důchody ano, záleží, kolik oficiálně vydělával.

kdoasi ( 24. ledna 2022 10:03 )

A taky byl určitě pro tyhle případy pojištěnej👍

vinnetouvi ( 24. ledna 2022 07:48 )

Zase žebrání, fuj! Vážení, matce jde mateřská, vdovský důchod a dva sirotčí důchody. Že se nestydíte! Co matky samoživitelky, které z jediného platu bez alimentů taky pečují o 2 (někdy i víc) dětí?! Není to sprosté, pořád podporovat ty, co se nestydí somrovat - a ty, co mají hrdost a PRACUJÍ, opomíjet?!

Zobrazit celou diskusi