Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po nehodě utekly laboratorní opice, mohly přenášet nemoci. Ochránci: Takhle začínají pandemie

Autor: Mii - 
23. ledna 2022
08:45

K dopravní nehodě nákladního vozu převážejícího laboratorní zvířata došlo o víkendu v americkém státě Pensylvánie. Během incidentu z místa nehody uniklo několik makaků jávských, opic, které se používají k vědeckému testování. Jednu policisté hledali ještě v neděli a upozorňovali, ať se k ní lidé nepřibližují – nebylo jasné, jestli nepřenáší nějaké nemoci. Nakonec i tu se podařilo dohledat. Americká organizace na ochranu zvířat PETA upozorňuje, že přesně takhle začínají pandemie, převoz makaků se podle ní odehrával za nedostatečné biologické ochrany.

„Každý, kdo uvidí nebo se mu podaří opici najít, je vyzýván, ať si od ní drží odstup a ani se ji nepokouší chytat. Prosíme, okamžitě zavolejte 911,“ uvedla policie v sobotu na twitteru. 

Nákladní vůz s více než 100 opicemi byl na cestě do laboratoře, když se střetl s jiným vozem. Několik převážených opic během nehody uniklo, pátrání po nich stěžovalo zimní počasí. Nakonec se všechny podařilo dohledat, až na jednu, píše web The Guardian. Poslední policie dohledala v neděli ráno.

Úřady neinformovaly, do které laboratoře makakové mířili, takže ani není jasné, jakého výzkumu byli součástí. Makakové jsou nicméně častými pokusnými objekty během biologických testování. Americké Národní centrum pro biologické informace je popisuje jako nejčastější zvířata používaná pro preklinické toxikologické studie.

Není znám ani stav obou řidičů, podle amerických médií byl jeden z nich dezorientovaný, přítomný pasažér pak má mít zraněné nohy.

Nemoci přenáší krví i výkaly

Podle americké neziskové organizace na ochranu zvířat PETA záběry z místa nehody dokazují, že během převozu nebyly dodrženy zásady biologické ochrany. Lidé boxy s makaky přenášeli holýma rukama, přibližovali k nim i své hlavy.

„Nelze zaručit, že opice neměly žádné viry. Státní veterinární záznamy, které PETA získala, ukazují, že u laboratorních opicí v USA byla nalezena tuberkulóza, chaganova choroba a MRSA,“ uvádí organizace. Také podotkla, že opice patogeny přenášejí přes jejích sliny, krev, výkaly a moč. „Přesně takhle začínají pandemie,“ podotýká PETA.

Podivuje se i český epidemiolog Rastislav Maďar. „Na dálnici v Pensylvánii havaroval kamion s laboratorními makaky. Čtyři opice utekly a jednu se policii stále nepodařilo najít. To se podle AFP skutečně stalo … a tak nějak by taky začínal hollywoodský film o epidemii, která se rozšířila z východní části USA po náhodné události,“ napsal na twitteru ještě před tím, než byl poslední makak dohledán.

soorry ( 23. ledna 2022 17:41 )

Takový převoz by měl být s doprovodem a v době klidnějšího provozu. V USA se to zveřejnilo, v Číně ututlalo. na to mají Číňani tu svoji zeď, nejen na ochranu výroby porcelánu, hedvábí, ale i na takový ksindl.

Bublinaa ( 23. ledna 2022 12:42 )

No bravo!!! Jakoby toho už nebylo dost..

lopota1949 ( 23. ledna 2022 10:46 )

zase to bude čína.

drazor ( 23. ledna 2022 09:44 )

Americká ***, sami mají bordel a hlavně že druhé budou buzerovat jak mají co dělat!

Zobrazit celou diskusi