Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Na superkanoi chtěl přeplout Atlantik: Tělo dobrodruha (†75) se nenašlo, jen jeho převrácená loď

Aktualizováno -
24. ledna 2022
06:38
Autor: ČTK, šim - 
23. ledna 2022
06:51

„Tentokrát byl oceán silnější,“ zní jedna z vět prohlášení, které nikdo z jeho příznivců nechtěl číst. Dobrodruh a mořeplavec Jean-Jacques Savin (75) naposledy odeslal nouzový signál a posléze našli jeho převrácené plavidlo, na kterém se pokoušel zdolat Atlantický oceán. I když podpůrný tým oznámil, že že Savin během cesty zemřel a jeho tělo se našlo v kabině převráceného člunu, portugalské námořnictvo později oznámilo, že tělo nalezeno nebylo a Savin je stále pohřešován.

Podpůrný tým ztratil kontakt s pětasedmdesátiletým Francouzem Jeanem-Jacquesem Savinem v pátek. Jeho skupina v sobotu oznámila, že zapnul výstražný signál a kontakt byl od té doby přerušen. „Před 24 hodinami jsme měli veliké obavy. Doufali jsme v záblesk naděje, dokonce i v dobré zprávy. Jean-Jacques aktivoval své dva nouzové majáky v noci na pátek. Bohužel tentokrát byl oceán silnější než náš kamarád, který tak miloval moře a plachtění,“ stojí po domluvě se Savinovou dcerou Manon v prohlášení na jeho facebookové skupině.

„S velkým zármutkem se dozvídáme o smrti našeho přítele Jeana-Jacquese. Tělo Jeana-Jacquese bylo nalezeno bez známek života uvnitř kabiny jeho lodi l'Audacieux, o níž tak rád mluvil jako o svém příteli. Portugalská námořní stráž v pátek lokalizovala jeho loď, která se bohužel u Azor převrátila. V sobotu potápěč loď nalezl,“ uvedl jeho tým v prohlášení s tím, že zatím dále nebudou poskytovat žádné informace, jelikož přesné příčiny tragédie zatím neznají. „V myšlenkách jsme s jeho dcerou Manon a partnerkou,“ stojí v závěru.

Tělo dosud nenašli

Jak se ukázalo později, tělo dobrodruha v lodi nebylo. Mluvčí portugalského námořnictva v neděli večer agentuře AFP řekla, že záchranáři měli „pádné důvody se domnívat, že by tělo mohlo být uvnitř" ztroskotaného plavidla. To se však nepotvrdilo.

"Jsou tady zmatky, které se v současné době snažíme vyjasnit. Víc nevíme. Čekáme na informace od portugalských úřadů," sdělil Savinův podpůrný tým AFP.

Savin vyplul na člunu Audacieux 1. ledna z portugalského Sagresu, minulý týden oslavil 75. narozeniny. Hodlal se stát nejstarším člověkem, který překoná ve veslici Atlantik. Po zapnutí nouzových majáků byly  vyrozuměny záchranné služby Portugalska, Francie a USA. Při posledním kontaktu byl Savin severně od Madeiry a směřoval k azorskému ostrůvku Ponta Delgada, kde se chystal k opravě lodi. Měl problémy s elektrickými bateriemi a solárními panely.

Savin byl bývalý voják a v roce 2019 strávil v Atlantickém oceánu více než čtyři měsíce v plavidle, jež mělo tvar sudu a napříč se nechalo unášet jenom větrem a mořskými proudy.

bre-burda ( 23. ledna 2022 10:34 )

Autor(ka) viděl kánoi nejspíš jenom z rychlíku, a to na tratích někde ve Francii nebo Japonsku, kde vlaky dosahují značných rychlostí. Tohle plavidlo má s kánoí společného asi tolik jako vorvaň s rybou.

Zobrazit celou diskusi