Princ Andrew a princ Harry se nacházejí v hodně nepříjemné pozici. Královští úředníci údajně zvažují způsoby, jak je připravit o další z jejich významných rolí v královské rodině. Představitelé Buckinghamského paláce zvažují, jak odebrat vévodovi z Yorku a vévodovi ze Sussexu pozici státních poradců – což je potenciálně významné postavení, které dvojice stále zastává. A to dokonce i přesto, že je Andrew v soudním řízení kvůli sexuálnímu skandálu, kdy měl údajně zneužívat tehdy sedmnáctiletou dívku, a Harry se zase vzdal svých královských povinností a společně se svou chotí, bývalou herečkou Meghan Markleovou (40), a jejich dvěma dětmi žije v Americe.

Jenže zákon hovoří jasně. Státními poradci je panovníkův životní partner a další čtyři osoby v nástupnické linii, které jsou starší 21 let. V případě, že by královna nemohla vykonávat své povinnosti kvůli nemoci nebo byla v zahraničí, zaujali by právě poradci místo královny. Byli by oprávněni vykonávat většinu oficiálních povinností panovníka, včetně podepisování důležitých dokumentů, účasti na schůzích tajné rady a přijímání pověřovacích listin nových velvyslanců ve Spojeném království. Dalšími dvěma státními poradci jsou princ Charles (73), který je následníkem trůnu, a princ William (39), který je druhý v pořadí.

Pokud by byli Andrew a Harry z tohoto pořadníku odstraněni, mohla by je nahradit princezna Anne (71) a Camilla (74), vévodkyně z Cornwallu, manželka prince Charlese. Andrew a Harry, kteří jsou devátý a šestý v pořadí nástupnictví na trůn, již byli královnou Alžbětou II. (95) zbaveni královské hodnosti - a stejně tak nemají nárok na oslovení Jeho královská Výsost. Oba se svých titulů vzdali dobrovolně - Harry proto, aby mohl začít nový život v Kalifornii, a Andrew, aby se mohl u soudu hájit jako soukromá osoba. 

VIDEO: Princ William a Harry odhalili sochu princezny Diany

Video
Video se připravuje ...

Princ William a Harry odhalili sochu princezny Diany Reuters

To ale není všechno. Princové Andrew a Harry prý nebudou mít podle Daily Mail nárok na královninu platinovou jubilejní medaili! Pamětní metál bude 6. února předán sloužícím příslušníkům ozbrojených sil, policie, hasičů, záchranné služby a vězeňských služeb, v rámci královnina výročí, k dlouhým 70 letům strávených na trůnu. Ovšem jak Harry, tak Andrew se s královským titulem museli vzdát i svých vojenských hodností, což znamená, že s nimi teď bude zacházeno jako se všemi ostatními „obyčejnými“ veterány a zvláštní medaili nezískají, což především Harryho, jenž byl na své působení v armádě vždy velmi pyšný, jistě hodně zamrzí. 

Na oslavách královnina jubilea však bude Harry vítán. Šušká se, že ho sám princ Charles pozval, aby společně s celou svou rodinou po dlouhé době všichni zavítali do Spojeného království. Následník trůnu tak prý učinil v naději, že se konečně poprvé setká se svou vnučkou Lilibet (7 měsíců), a že si užije vnoučka Archieho (2), jenž s maminkou Meghan odcestoval už jako miminko do USA. Zda po tomto ponížení ale skutečně přicestují, to je prozatím ve hvězdách...

Fotogalerie
81 fotografií