Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nepopulární viceprezidentka: Podrývá Harrisovou šéf Biden, rasismus, nebo vlastní chyby?

Autor: mav, BBC - 
22. ledna 2022
10:05

Před rokem se úřadu viceprezidenta Spojených států amerických chopila historicky první žena (a první neběloch), Kamala Harrisová. První rok v úřadě rozhodně nebyl hladkou jízdou, bilancuje BBC. Její popularita se propadla, čelí kritice od opozičních republikánů, ale i některých demokratických spolustraníků, že své úkoly nezvládá, opouštějí ji klíčoví spolupracovníci.

Pokud Harrisová přijala od Demokratické strany volební nominaci na viceprezidentskou funkci s přesvědčením, že to z ní udělá Bidenovu nástupnici, tento pocit dlouho nevydržel. Listopadový průzkum pro deník USA Today nedopadl pro Bílý dům dobře. Prezident Biden dělal dobře svou práci podle 37,8 % dotázaných, 59 % soudilo opak. Drsnější zprávou bylo, že Harrisovou schvalovalo jen 27,8 %, což z ní dělá jednoho z nejnepopulárnějších viceprezidentů moderní americké historie. Víc v oblibě byl i Dick Cheney, architekt kontroverzní války v Iráku, pro demokraty málem ztělesnění zla.

Právě od tohoto „komicky mizerného průzkumu“, jak psal portál SFGATE, se odvíjely další zprávy ve stylu „co je špatně s Kamalou Harrisovou“ a přesvědčení, že svou funkcí tak úplně nezvládá.

Pandemie a inflace

V bližším pohledu ale ten průzkum vypadá zvláště špatně proto, že 21 % dotázaných na Harrisovou nemělo názor (u prezidenta to platilo jen o 3,2 % respondentů). Špatnou práci tak viceprezidentka dělala podle 51,2 % lidí, zatímco jejího šéfa neschvalovalo 59 %.

A natolik špatný výsledek byl mezi ostatními průzkumy spíš výjimkou. Každopádně popularita Harrisové zhruba sleduje tu Bidenovu, jak je u prezidentů a jejich zástupců běžné. Dolů je oba aktuálně táhne pandemie koronaviru a do velké míry související hospodářské problémy USA, ale rovněž stále nedořešené dohry prezidentských voleb, které Donald Trump nechtěl uznat. Od listopadu si však polepšili, tři výroční průzkumy jim dávají 43-44 %.

Cliff Young z firmy Ipsos, specialisty na výzkumy veřejného mínění, připomíná jiné průzkumy, v nichž Harrisová boduje: Pro prezidentské volby roku 2024 se nachází mezi nejperspektivnějšími potenciálními kandidáty Demokratické strany. Přinejmenším v očích demokratů má stále slušnou váhu, a také mezi ženami a voliči z etnických menšin.

„Myslím, že na viceprezidentku Harrisovou se teď upírá extra pozornost, a to kvůli nejistotám ohledně Bidena a zda bude opět kandidovat,“ argumentuje Young. „Nepamatuji si, že bychom se kdy tolik zaměřovali na popularitu viceprezidentů.“

Tradičně dává šéf Bílého domu svému zástupci na starost konkrétní úkoly nebo oblasti. Biden Harrisovou pověřil dvěma hlavními záležitostmi. Za jeho úřadování narostl počet přistěhovalců z trojice středoamerických zemí – Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu – kteří hranici překračují nelegálně. Vláda se tento proud snaží zeslabit; zároveň ale má ambice zrušit některá drakonická opatření z dob Donalda Trumpa. Toto, respektive hlavně samotné příčiny migrace, má řešit právě Harrisová.

Kvůli tomu mířila její první zahraniční cesta v úřadě – začátkem června - do Guatemaly a pak hned do Mexika. „Nechoďte. Nechoďte. Spojené státy budou nadále prosazovat své zákony a zabezpečovat svou hranici,“ zrazovala od pokusů potenciální migranty na tiskové konferenci s guatemalským prezidentem. „Lidé musí získat pocit naděje, že pomoc je na cestě. A musí se pojit s důvěrou i hmatatelnými výsledky – my vůdci musíme přesvědčit lidi, že si mohou dělat naděje na budoucnost, na budoucnost svých dětí,“ citovala ji BBC. Jedním z oněch hmatatelných výsledků bylo 500 tisíc dávek očkování proti covidu a 26 milionů dolarů na boj s pandemií v Guatemale. 

Je to ambiciózní úkol, ale nikoli nezvladatelný. Joe Biden coby viceprezident Baracka Obamy měl podobnou roli. Někteří však uvádějí, že má Harrisová na starosti obecně celou problematiku imigrace a bezpečnosti hranic – což je záležitost, jež už se řeší dekády a další dekády nejspíš ještě řešit bude. Zřejmě není náhoda, že její popularita začala klesat, když dostala na hrb otázku migrace.

Nešťastná volební reforma

Druhým velkým úkolem viceprezidentky je volební reforma, kterou Biden považuje za jednu z vládních priorit. Když Donald Trump odmítal uznat svou porážku a zpochybňoval dílčí výsledky, některé státy ovládané Republikány přijaly zákony omezující možnosti volit – například poštou nebo v předstihu. Oba alternativní způsoby si častěji vybírali voliči demokratů. Do těchto pravomocí jednotlivých států Bílý dům zasahovat nemůže, posláním Harrisové je zabránit podobným snahám ve federálním Kongresu.

Jenže poslání je od začátku odsouzené k nezdaru; v Senátu mají demokraté tu nejmenší většinu, jenže na rozdíl od republikánů nejsou jednotní. Návrh zákona o volebních reformách tak navzdory tlaku Bidena i Harrisové neprošel; pro oba je to významná prohra, jejich snahy se dopředu jevily marné.

Novinářka a historička zaměřená na americké viceprezidenty Kate Anderseno Browerová soudí, že Harrisovou k neúspěchu předurčil přímo Biden. „Dává jí takřka nemožné úkoly,“ cituje ji BBC.

Viceprezidenti se často považují za následovníky svých prezidentů (a nezřídka je pak v Bílém domě skutečně následují, nebo o to alespoň usilují ve volbách). A Bidenovi bude koncem prvního mandátu za tři roky 82 let.

Před svým volebním triumfem se jasně nevyjadřoval, zda bude usilovat i o druhý mandát. Na středeční tiskové konferenci k prvnímu výročí v úřadě ovšem uvedl, že do voleb 2024 hodlá jít opět s Harrisovou po boku.

Neúspěch v primárkách

A kalifornská politická matadorka (státní ministryně spravedlnosti, pak federální senátorka) už své prezidentské ambice potvrdila – vlastně je oznámila právě před třemi lety. Přilákala okamžitě ohromnou spoustu politických sponzorů, na mítink v domovském Oaklandu ji přišlo podpořit až 200 tisíc lidí, po první debatě demokratických rivalů v červnu se vyšvihla na přední příčky.

Ale jak rychle nabyla, tak rychle pozbyla. Dobře pro ni nevyznívaly její rozhovory v médiích ani další debaty se soky, neměla za sebou konkrétní křídlo zastánců nebo vlastní nosné téma. V prosinci 2019 z primárek odstoupila a podpořila soupeře Bidena. V srpnu pak, coby jejich vítěz, vybral za kandidátku na viceprezidentku právě Harrisovou.

Stále ji mnozí vidí jako demokratického lídra nové generace. Strana je stále pestřejší a Harrisová spojuje na předních postech málo zastoupené ženské pohlaví s etnickou pestrostí a čerstvými přistěhovaleckými kořeny – matka byla Indka, otec jamajský černoch.

Vrcholová pozice v administrativě i Demokratické straně z ní zároveň dělá cíl pro politické ostřelování. Republikáni ji považují za nejpravděpodobnějšího oponenta příštích prezidentských voleb, takže jí rádi zasadí každou ránu, ale i rivalové ve vlastní straně právě ji vidí za hlavní překážku pro své prezidentské ambice.

Značnou část kritiky na adresu Harrisové její stoupenci vysvětlují rasismem a sexismem; vyzdvihují třeba komentátory, kteří se vysmívají jejímu hlasu nebo smíchu. „Zatímco Američané platí za svátky víc než KDY DŘÍV, Kamala Harrisová si kupuje hrnec za 375 dolarů,“ rýplo si zase na twitteru ústředí Republikánské strany před Vánoci.

Některá kritika či pochybnosti o Harrisové jsou ovšem zasloužené. Něco se projevovalo už v kampani během primárek, například problémy s vlastním týmem. Během prvního roku v úřadě ztratila dva důležité spolupracovníky. V listopadu rezignovala ředitelka komunikací Ashley Etienneová, o měsíc později poradkyně a hlavní mluvčí Symone Sandersová.

„První rok v úřadě strávila viceprezidentka v obranném módu, když vycházely myriády zpráv o jejím nefunkčním a rozhádaném štábu,“ napsala CNN. Začátkem ledna oznámili odchod i ředitel tiskových operací Peter Velz a Vincent Evans ze sekce vládních záležitostí.

„S Kamalou musíte trpět konstantní zdrcující kritiku, ale též její nízké sebevědomí,“ řekl naplno (leč anonymně) někdo z jejích bývalých spolupracovníků deníku Washington Post. „Pořád vlastně musíte podepírat agresorku, a vlastně není zřejmé proč.“

Podobně jako v kampani, i v úřadě si ubližuje vlastními přešlapy v rozhovorech a vystoupeních na veřejnosti. A hovoří se o i třenicích mezi její kanceláří a zbytkem Bílého domu.

Najdou se schopní politici, kteří těžkosti překonají, ze svých chyb se poučí. Náznaky toho by se našly. Najala ostříleného praktika Jamala Simmonse na post šéfa komunikace, začala poskytovat víc rozhovorů, častěji na akce doprovází Bidena. Teprve se ukáže, zda to bude stačit, nebo její historická kariéra viceprezidentským úřadem skončí.

Video  Kdo se spřátelil s Bidenem? Exministr Svoboda o první návštěvě Evropy. Zmínil politický trapas  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi