Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Halina Pawlowská: Po manželovi se mi stále stýská, každý den a každou noc

24. ledna 2022 | 06:00

Vtipná, inteligentní a nepřehlédnutelná Halina Pawlowská (66) je proslulá humornými radami všeho druhu. Trefné hlášky ale nejsou to jediné, co ji proslavilo. Je to žena mnoha profesí. Kdysi šéfovala několika společenským magazínům, uváděla populární televizní pořady V žitě nebo Banánové rybičky, psala scénáře – za jeden z nich získala Českého lva. Nově se s dcerou pustila do navrhování šatů a do světa přitom jen tak mimochodem vypustila svoji třicátou čtvrtou knížku vyprávěnou formou dopisů. 

Psaní dopisů se v dnešní mobilní a „esemeskové“ době jeví jako přežitek. Nebo vy to máte jinak?

Posílám si maily s kamarádem i s kamarádkou z ciziny.

Je jednodušší některé věci sdělovat touto formou než třeba z očí do očí?

Píšu ráda. Nemyslím si, že toho papír snese víc, ale když píšete, tak u toho tolik nežvaníte, tedy většinou. Spíš vážíte slova a šetříte si energii. Kecat o ničem je mnohem snadnější než psát o ničem.

O ničem rozhodně nepíšete v poslední knížce s názvem Milý Bene. Přibližte ji čtenářkám.

Takovou drobnou zajímavostí je, že jsem ji psala z jedné třetiny dvakrát, protože jsem si ji omylem vymazala. Jde o vyprávění formou dopisů muži, s nímž se hrdinka příběhu neviděla čtyřicet let. Považuji to za optimistický román, i když herečka Martina Hudečková poznamenala, že ji kniha donutila smát se a zároveň se zamyslet sama nad sebou.

Zdá se mi to, nebo vaše knížky opravdu vycházejí z vašich osobních prožitků? Protože pak mě napadá, jestli vám nevadí, že už toho o vás lidi tolik vědí.

Vždy jsem inspirována něčím, co důvěrně znám, co na mě v mém okolí zapůsobilo, co jsem zaslechla, o čem přemýšlím, co by se mi mohlo stát… Volím ich-formu a mé hrdinky mají většinou podobný věk i váhu, ale pozor, já nekopíruji realitu! Nepíšu deníky, nepopisuji prožité děje. Co je ale vždy autentické, to jsou pocity. Nevadí mi, co se prostřednictvím mých knih čtenáři dozvědí. Daleko horší je, když se dozvědí konspirativní blbosti z bulváru. Ostatně já píšu přesně to, co si přeji, aby se čtenáři dozvěděli a zamysleli se nad tím, anebo se tomu smáli. Ale hlavně píšu, že se při tom zároveň bavím.

Podívejte se na rozhovor s Halinou:

Video se připravuje ...
Covid u Haliny Pawlowské: Partner v nemocnici a smrt nejlepšího kamaráda! • VIDEO: Markéta Reinischová

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná
Video se připravuje ...