Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Kam s ostatky? Na řetízek, pod strom, do vody. O pohřbu se má mluvit, říká ekofunebračka

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
22. ledna 2022
05:00

Česko patří ke světové špičce v pohřbívání žehem. Podle ekofunebračky a správkyně Lesa vzpomínek Blanky Javorové se ale v tuzemsku zrodila ekologičtější pohřební alternativa. Lidé neukládají své pozůstalé za tónů dechovky pod žulové desky, ale popel svých blízkých vsypávají ke kořenům stromů, do Vltavy nebo rozptylují po lukách. Proč se o pohřbu mají lidé bavit třeba u nedělního oběda, prozradila Javorová v Blesk Podcast.

K přírodním způsobům pohřbívání se Blanka Javorová dostala poměrně náhodou. Při studiu na Masarykově univerzitě ji zaujala proutěná rakev z Anglie a poté se začala pídit, jak se zde loučí s pozůstalými. „Zjistila jsem, že ve Velké Británii vznikla spousta přírodních hřbitovů - lesní, farmářské a luční, které jsou spásané ovcemi. Přišlo mi to velmi poetické a zároveň ekologické, protože kremace má přece jenom negativní dopady, ať už energetické nebo kvůli úniku emisí rtuti do ovzduší,“ popsala své zaujetí zakladatelka neziskové organizace Ke kořenům.

Později se na přírodní hřbitovy sama vydávala a pod korunami stromů nebo u růžových záhonů se zamýšlela, jací lidé se v jejich stínu chtěli nechat pohřbít. V roce 2017 se jí pak ve spolupráci s Pražskou správou hřbitovů podařilo založit Les vzpomínek. Ke vzrostlým stromům mohou pozůstalí vsypat popel jejich blízkých. Nebyl to ale jediný hřbitov, o jehož zahájení se Blanka Javorová zasadila, podporuje totiž vznik i dalších přírodních pohřebišť po republice.

Jsme z hvězdného prachu

V Lese vzpomínek má za sebou asi 600 rozloučení, ale pomáhala je organizovat i na jiných místech. K rozptýlení popela totiž stačí získat souhlas od vlastníka pozemku: „Třeba jsme dělali rozloučení na břehu Vltavy, kde si to nebožtík, muzikant, vybral. Když mu totiž přišla návštěva, tak je sem v určitou chvíli rád bral. Na jeho rozloučení zahráli další muzikanti a bylo to celé veselé. Tam jsem také poprvé zažila to, že se pozůstalí příliš neostýchali a tou lopatkou popel vhazovali do dáli. Ono to dělalo takové efekty, že člověk cítil, že jsme opravdu z hvězdného prachu,“ popsala jeden z netradičních pohřbů Blanka.

Popel z lidských ostatků ale nemusí zůstat na loučce, pod stromem nebo v řece. Lidé mohou mít své blízké pořád s sebou: „V České republice jsou teď docela populární skleněné přívěšky, do kterých zatavíte popel pozůstalého nebo třeba pejska. A co se týče rituálů, tak je to s pohřby podobné jako u svateb. Ty už nejsou na radnicích, ale často na statcích, na zámcích, na loukách. Tento trend lze vidět v zahraničí a přichází k nám. Lidé již nechtějí pohřby v krematoriích, ale tam, kde to měli rádi. Teď jsme dělali rozloučení v divadle,“ dodala správkyně Lesa vzpomínek.

Mluvte o pohřbu

O tom, jak si lidé přejí být pohřbení, by podle Blanky Javorové měli s blízkými otevřeně mluvit. Neškodí téma nadhodit při obědě a pak je také důležité své přání napsat na papír. Co by se mělo zaznamenat? „Jaké místo posledního odpočinku si přejete, jestli chcete uložit do hrobu nebo kremaci. Co si přejete s popelem udělat. Jestli rozptýlit do přírody nebo uložit do rodinného hrobu,“ jmenuje zásadní body, co by si měli lidé vyjasnit. Javorová totiž zažila, že se lidé nebyli schopni dohodnout, pokud neznali přání svého blízkého, a velmi se pohádali.

Jak je to s mýtem popela unášeného větrem a proč jsou papírové rakve krásné a ekologické, prozradila ekofunebračka Blanka Javorová v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Kam s ostatky? Na řetízek, pod strom, do vody, říká Javorová. - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi