Všechen městský majetek v metropoli vlastní magistrát, městské části ho mají takzvaně svěřený a mohou s ním nakládat do hodnoty 50 milionů korun libovolně. Podle Chabra by však bylo namístě, aby město mělo v případě prodeje bytů právo veta. „Neznamená to nutně budoucí nesouhlas,“ podotkl ale.

Důvodem pro návrh je, že současná koalice považuje za jeden z hlavních problémů metropole drahé bydlení. Dostatečný městský bytový fond je podle radního klíčový k vytvoření smysluplné veřejné politiky dostupného bydlení. Dodal, že radnice při prodeji často argumentují potřebou získat peníze. „Ale městské části nemají být financovány rozprodejem klíčového majetku. To je na městu k vytvoření mechanismu financování,“ uvedl Chabr.

Změna by vyžadovala změnu statutu hlavního města, což je vyhláška, kterou se řídí vnitřní uspořádání metropole včetně vztahů mezi magistrátem a městskými částmi. Chabr uvedl, že k záměru na příští týden svolal jednání, kde ho bude prezentovat koaličním partnerům a pokusí se získat jejich podporu.

Počet městských bytů klesá

Podle nedávno zveřejněné analýzy městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) měl v polovině loňského roku magistrát 7265 bytů, zatímco 57 pražských městských částí jich mělo ve správě 23 080. Na konci března roku 2019 městské části podle dokumentu spravovaly 24 445 bytů a hlavní město 7757. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 000 bytů.

I když současné vedení města hovoří o ukončení privatizací, městský bytový fond se podle zveřejněných čísel stále snižuje. V případě magistrátu pokračují doprodeje již dříve schválených privatizací nájemníkům, stejné je to i v některých městských částech. Část z nich rozprodává byty i jednotlivě podle vlastních pravidel, případně schvalují další privatizace. Radní města například tento týden zamítli privatizaci bytového domu s 96 byty nájemníkům, kterou plánuje Praha 14.

Vedení metropole chce podle loni schválené strategie městský bytový fond rozšiřovat o 500 bytů ročně, za poslední roky nicméně počet městských bytů klesá a nové se prakticky nestaví. Město podle vyjádření zástupců současné koalice plánuje vlastní výstavbu a také spolupráci se soukromníky, ať už jde o developerské firmy, stavební družstva nebo menší občanské spolky.

Fotogalerie
4 fotografie