Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

2 roky od smrti Kubery: Dcera i politici vzpomínají, Němcová zmínila teror Zemana a Číny

Aktualizováno -
20. ledna 2022
11:17
Autor: simao, ČTK - 
20. ledna 2022
09:27

20. ledna 2020 zemřel v ústecké Masarykově nemocnici tehdejší šéf Senátu Jaroslav Kubera. Dva roky od jeho úmrtí na něj vzpomínají jeho nástupce Miloš Vystrčil (oba ODS) či dcera Vendula.

„20. ledna... 2022... 2 roky Nechť ty 2 roky jsou alespoň 2 kroky vpřed. Stále s námi, tati,“ napsala na facebooku Vendula Vinšová, dcera zesnulého politika z ODS.

Na Kuberu zavzpomínal i současný šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Ahoj Jardo,“ zahájil svůj příspěvek na twitteru. „Mám Tě v kanceláři a vidíme se tak docela často. Děkuji za všechny rady, které jsem od Tebe dostal. Svět se trochu zbláznil, ale máme Tvoji školu a zvládneme to,“ napsal ve svém vzkazu Vystrčil, který již nebude na jarním kvůli covidu odloženém kongresu kandidovat do vedení ODS. Prezident Zeman pak Vystrčila k letošnímu novoročnímu obědu nepozval.

„Milý Jaroslave, vzpomínám na Tebe často a vždy se mimoděk usmívám, protože nebylo žádné setkání, kdy bys mě nepobavil. A nezapomínám na teror, který proti Tobě rozpoutali vůdci Číny a prezident Zeman. Hned poté jsi zemřel. Naštěstí Tvá cesta na Tchaj-wan nepadla, jel tam za Tebe (a věřím, že i s Tebou) Miloš Vystrčil. Děkuji Ti. Mirka,“ vzkázala na facebooku senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Kubera zemřel nečekaně loni 20. ledna ve věku 72 let na infarkt. Jeho blízcí spojují jeho úmrtí s tlakem, kterému čelil kvůli plánované misi na Tchaj-wan zejména ze strany Číny a Hradu. Vdova po Kuberovi kvůli tomu předloni odmítla převzít Řád bílého lva, kterým chtěl Kuberu vyznamenat prezident Miloš Zeman.

Právě Zeman na Kuberu zavzpomínal dnes také. „Prezident republiky Miloš Zeman při příležitosti druhého výročí odchodu uctil památku Jaroslava Kubery zasláním kytice se stuhami,“ uvedl na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jaroslav Kubera byl politikem principů a vždy si stál za svým, bez ohledu na to, jak (ne)populární to v tu dobu bylo. Chybí české politice již dva roky. Čest jeho památce!“ napsala šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Výrazný politik ODS Kubera byl dvě desetiletí senátorem, od roku 2016 byl ve vedení horní komory, nejprve jako místopředseda a v závěru roku 2018 byl zvolen předsedou. Byl také dlouholetým primátorem Teplic, kde si jeho památku rozhodli připomenout pietním setkáním na magistrátu.

„Dnes jsou to dva roky, co zemřel Jaroslav Kubera. Vzpomínám si, jak nečekané to bylo. Nemohl jsem tomu uvěřit. Obdivoval jsem ho hlavně proto, jak dokázal v politice používat selský rozum. Myslím, že nám všem chybí. Bylo mi ctí být senátorem, když byl senátním předsedou,“ vzkázal senátor STAN Zdeněk Hraba.

„Před dvěma lety zemřel Jaroslav Kubera, nesmírně férový chlap a trochu samorost. Jeho schopnost říkat věci narovinu a umět se dívat na věci s nadhledem jsme oceňovali nejen my, jeho přátelé a kolegové, ale oceňovali ji i političtí soupeři. Vzpomínáme na tebe, Jaroslave,“ uvedl dnes ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

sorgedoktor ( 21. ledna 2022 19:29 )

V Anglii nejaky vzorek lekaru kouril doutniky misto procent../Doutniky misto ciartte. Incidence promorenosti plicni rakovinou se snizila asi o devadesat procent/ doutniky se neslukuji/.

esprit ( 20. ledna 2022 13:30 )

Pořádno p... máš tady http­s://ww­w.st­ream­.cz/pr­ostor-x/schillerova-su-z-brna-a-valkovi-nerozumim-babis-by-byl-dobry-prezident-me-fotografy-platilo-i-ano-6429­6982#d­op_ab_­vari­ant=0­&dop_s­ource­_zone_­name=­sznhp­.vid­pbox&d­op_req­_id=hH­ZyIej­ftIy-2022­011910­42&dop­_id=64­296982­&sou­rce=hp­&seq_n­o=1&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

esprit ( 20. ledna 2022 13:28 )

Ten se zabíjí sám, chlastem a mstami. I Čina kašle už i na Zemana.

esprit ( 20. ledna 2022 13:27 )

Hulil jako zeman, to jistě,.

esprit ( 20. ledna 2022 13:26 )

ps. na jejich velvyslanectví

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa