Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

3. dávky pomáhají, virus se snaží přežít, říká vakcinolog. A zmínil covidové sezóny

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
20. ledna 2022
05:00

Vláda včera rozhodla o tom, že očkování proti covidu povinné nebude. I tak ale opakovaně jeho čelní představitelé apelují na to, aby Češi s očkováním neváhali. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pak vyzývá k přeočkování posilující dávkou, která ochrání před těžkým průběhem nemoci. Právě o boosterech mluvil vakcinolog Marek Petráš v pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Jak o současném schématu 2+1 (2 základní dávky  a 1 posilovací dávka), tak o budoucím přeočkování či covidových sezónách.

První tzv. boostery jsou podle vakcinologa Marka Petráše naprosto v pořádku, s pokračováním v podávání dalších posilujících dávek by byl ale stejně jako Evropská léková agentura (EMA) opatrnější. 

„Podání čtvrté dávky vede k robustnímu nárůstu protilátek, ale i jim zatím uniká omikron,“ vysvětloval vakcinolog s tím, že v tuhle chvíli jsou boostery velmi účinnou zbraní především proti předešlým variantám, které v mnohem větší míře způsobují vážný průběh onemocnění.

„V tuto chvíli to vypadá, že omikron válcuje deltu, ale může se stát, že ustoupí. A i proto je dobré očkovat v tom schématu 2+1,“ uvedl Petráš.

„Jsme v pandemické době a vidíme, jak koronavirus hledá určité možnosti úniku tak, aby přežil, tak, aby existoval,“ varuje Petráš. „Přichází nová varianta, která ukazuje odvrácenou tvář - velmi dobře uniká z očkování,  de facto i z přirozeně získané imunity a stávající očkování by na tu novou variantu, potažmo i na ty další následující, nemuselo dostatečně dobře fungovat,“ míní. Očekává proto jistou úpravu stávajících vakcín.

„Já bych u té třetí dávky stále zůstal,“ apeluje však vakcinolog. „Zůstal bych u toho doporučení provést očkování 2+1,“ říká.

Petráš přesto podobně jako řada epidemiologů věří, že by omikron mohl být zlomovou variantou, která z koronaviru udělá běžné sezónní onemocnění. Tomu podle něj může pomoci právě i dobře zacílená vakcinace.

„Bylo by dobré zacílit naši imunitu i vůči novým variantám tak, abychom ten koronavirus tlačili do sezónnosti. Koronavirus se nejčastěji objevuje  v časných jarních měsících, ale oproti chřipkové sezóně je tato sezóna velmi rozplizlá. Abychom udělali tu sezónu ostřejší, nabízí se zacílit získávání příslušné imunity na přelomu léta a podzimu a ohraničit tu sezónnost koronaviru právě do chladných měsíců v analogii se všemi ostatními respiračními infekcemi. Ale to, aby se podařilo, je zapotřebí celosvětově zacílit,“ pokračuje vakcinolog.

Omikron je podle něj jistým prototypem výsledného koronaviru, který však patrně prodělá ještě celou řadu dalších mutací. „Omikron je do jisté míry přírodně vázaný a očekávaný koronavirus. Takto jsme to na samotném počátku hodnotili, že se musí koronavirus vyvinout ve formu, která nebude člověku ubližovat nebo přijmeme ji podobně, jako jsme přijali chřipkový virus,“ dodal.

tesi ( 22. ledna 2022 10:38 )

Další zdiskreditovaný rádoby neodborník napojený na distribuci vakcín, doporučovat očkovat vakcínou, která byla vyvinuta na úplně jiný kmen může jen hlupák nebo finančně zainteresovaný grázl. Nebojte nakonec se všemi zuctujeme až lidé pochopí skutečný záměr vakcín..

slafa ( 20. ledna 2022 16:28 )

ASI TAK. http­s://ww­w.bit­chute­.com/v­ideo/yX­qawip­tQaG­g/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa