K činu přitom Marek V. přistoupil proto, že se chtěl z vězení dostat ven. Loni v srpnu z věznice v Plzni na Borech odeslal několik dopisů s výhrůžkou otrávení pitné vody v šesti městech.

Stát se tak mělo v případě, pokud by nedošlo k předčasnému propuštění některých věznů, mezi kterými bylo i jeho jméno. Listy měly vyvolat zdání, že je píše člen teroristické skupiny Al vira. Inspirací mu byl prý německý krimiseriál Kobra 11.

Verdikt potvrzen

Krajský soud v Plzni ho za to odsoudil k pěti letům vězení. Stejný trest teď potvrdil i odvolací Vrchní soud v Praze. „Teroristické útoky v Evropě i na našem území jsou reálnou hrozbou. Proto se domníváme, že žádnou takovou výhrůžku nelze brát na lehkou váhu,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Chtěl ven z basy

Marek Vadel se u soudu k dopisům přiznal, vinu ale necítí. „Dopisy jsem napsal i rozeslal. Psal jsem je v traumatu, že dlouho neuvidím manželku a syna. Moje paní přišla na návštěvu s monokly, že ji její přítel napadl. Chtěl jsem zamezit útoku na ni,“ řekl u soudu Vadel.

Sedím dva roky za něco, co jsem neudělal. Byl jsem odsouzen za znásilnění, to jsem nespáchal. Psal jsem, kde se dalo, nikdo mé stížnosti nechtěl řešit. Chtěl jsem dosáhnout propuštění, aby se tím někdo začal zabývat,“ tvrdil.

Pět let navíc

Recidivista Vadel se do křížku se zákonem dostal v uplynulých 20 letech už jedenáctkrát. Momentálně je již počtvrté ve vězení kromě jiného i za dvojí znásilnění a vyjít ven měl původně v roce 2029. Nynější trest pět let se mu tak připočte k původní sazbě. Rozsudek je pravomocný.

VIDEO: Můžou za teroristické útoky moderní technologie?

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Můžou za teroristické útoky moderní technologie? Giganti je omezují, říká odborník Blesk TV