Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chceme lepší podmínky, stávkují studenti a učitelé v USA. Bojí se nákazy ve školách

Autor: sova - 
22. ledna 2022
15:02

Více než 1200 studentů v kalifornském Oaklandu podepsalo petici, v níž tvrdí, že tento týden zůstanou doma, pokud zřizovatelé škol neposkytnou podrobnější ochranu proti nákaze covidem-19. Požadují například větší množství ochranných prostředků, týdenní testování a lepší systém sociálního distancování či přechod k distanční výuce. V úterý byly tři tamní okresní kampusy uzavřeny, protože studenti a učitelé solidárně zůstali doma. Informuje o tom list Daily Mail.

Okresní školské sdružení poskytuje bezplatné testy a respirátory. Zavedeny byly i další bezpečnostní protokoly včetně čističek vzduchu. Studenty a učitele ale trápí nespravedlnost v rozdělování statků mezi školy, která se projevuje zejména v chudších městských čtvrtích.

Protest přichází v období, kdy školy po celé zemi bojují s nejnovější vlnou pandemie koronaviru poháněnou variantou omikron. Protesty a petice požadující zlepšení bezpečnostních opatření se během tohoto týdne objevují kromě Oaklandu i v jiných městech, jako jsou New York, New Jersey, Chicago nebo hlavní město Washington. Provozovatelé mezitím čelí obrovskému tlaku ze strany rodičů a politiků, aby ponechali školní areály otevřené.

Nechte školy otevřené, žádá vláda

Studenti a učitelé po celých Spojených státech si stěžují na nejednotnost školské politiky ohledně koronaviru a chaotický návrat ze zimních prázdnin. Minulý týden se stalo na internetu populárním video zachycující stávku studentů v New Yorku požadujících distanční výuku.

Návrat dětí do škol po zimních prázdninách ve Spojených státech během pandemie koronaviru (leden 2022) Návrat dětí do škol po zimních prázdninách ve Spojených státech během pandemie koronaviru (leden 2022) | ČTK / AP / Charles Rex Arbogast

Zatímco studenti pořádají protesty kvůli nedostatku vysoce kvalitních respirátorů a testů na koronavirus, Bidenova administrativa ve středu oznámila, že rozdělila posledních 122 miliard dolarů ze svých finančních prostředků na pomoc v souvislosti s pandemií pro školy z amerického záchranného plánu.

„Jsem hrdý na to, že po schválení těchto plánů mají všechny státy dostupných 100 procent svých finančních prostředků. Ty by měly pomoci zůstat školám otevřené,“ řekl ministr školství Miguel Cardona. Zároveň zopakoval výzvu prezidenta Joea Bidena, aby provozovatelé nechali veřejné školy otevřené.

Učitelé se strachují o své i zdraví studentů

Studenti v Oaklandu a po celé zemi však tvrdí, že prostředky nebyly rozděleny spravedlivě. Navíc, tváří v tvář vysoce přenosné variantě omikron, studenti a učitelé, kteří patří k ohroženým skupinám nebo s takovými žijí v rámci domácnosti, říkají, že se stále necítí bezpečně při návštěvách třídy.

Učení je už tak dost stresující práce. Dělat to, zatímco se bojím o svůj život a o životy studentů a životy jejich rodin, je prostě na jiné úrovni,“ řekla tento měsíc listu The Guardian učitelka Joanne Yiová z jihu Los Angeles.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa