Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování proti covidu u domácích mazlíčků chystá stále více zemí. Veterinář tlačí na úřady

Autor: sova - 
23. ledna 2022
05:00

Po Japonsku, Rusku a Brazílii chystá očkování proti covidu-19 u domácích mazlíčků i Austrálie. Vakcína už je dokonce k dispozici, ale jejímu použití prozatím brání úřady. Navzdory tomu, že si někteří lidé myslí opak, i čtyřnozí společníci mohou onemocnět koronavirem. Sam Kovac, který působí jako veterinář v Sydney, tak nyní usiluje o to, aby zvěrolékaři mohli vakcínu zvířatům aplikovat. Informuje o tom list Daily Mail.

V Austrálii je celkem 29 milionů domácích mazlíčků. Na tamní regulační úřady v otázce jejich očkování tlačí nejvíce právě doktor Kovac. Prozatím jedinou vakcínu pro zvířata vyvinuli v Rusku. Na její schválení, které má v rukou Australský úřad pro pesticidy a veterinární léčiva (APVMA), se však stále čeká.

K registraci léku je totiž nutné zaplatit poplatek ve výši 105 tisíc dolarů (2 250 000 korun). Kovac ale uvedl, že usiluje o alternativní úkon, který by očkování umožnil.

„Měl jsem rozhovor s jedním z vedoucích představitelů úřadu a ten mi dal kontakt, abych mohl získat alternativní povolení. Nyní hledáme metodu k jeho umožnění a vypadá to, že k tomu každou chvílí dojde,“ řekl Daily Mailu Australan.

„Není třeba dovážet miliony vakcín“

V zemi je asi 5,1 milionu domestikovaných psů a 3,8 milionů koček. Vakcína pro ně podle Kovace není nákladná na výrobu.

„Je to velmi jednoduchá vakcína, která by se mohla vyrábět klidně 24 hodin denně, pokud by zde po ní byla poptávka. Ale prvním krokem je nechat to schválit. Není třeba dovážet miliony vakcín, abychom mohli začít s očkováním. Pokud bude zájem klidně jen několika tisíc majitelů domácích mazlíčků, můžeme to spustit,“ uvedl lékař.

Podle něj APVMA zvažuje vydání povolení, které by umožnilo použití látky v nouzové situaci, podobně jako tomu bylo dříve u vakcín pro lidi, než získaly plnou registraci.

Chřipku mazlíčci chytit nemohou, covid ale ano

Navzdory mnoha lidem, kteří si myslí opak, doktor Kovac zdůraznil, že i domácí mazlíčci mohou dostat covid. Neexistuje ale žádný důkaz, že by nemoc mohli přenést na lidi.

„Je to trochu zvláštní, protože když pomyslíme na chřipku, nachlazení a jiné respirační viry, těmi se ve skutečnosti psi a kočky nakazit nemohou. Nikdy jsem o žádném případu neslyšel,“ řekl.

Existuje ale spousta důkazů ze zámoří, že psi, kočky, fretky a norci se mohou nakazit SARS-CoV-2, tedy stejným virem, který postihuje nás, a v některých případech může být smrtelný a způsobit stejné problémy, jaké způsobuje lidem,“ dodal Kovac.

Testování je složité

Zatím je ale velmi obtížný proces i pouhé testování domácích mazlíčků na covid-19. „K těmto testům mají přístup pouze univerzity. Ale pokud jde o praxi praktického veterináře, nemám žádný test, kterým bych byl schopen identifikovat covid u domácích mazlíčků,“ vyjádřil se lékař.

naidka ( 23. ledna 2022 10:02 )

Ještě strašte lidi s covidem u domácích mazlíčků. A co hospodářská zvířata? Dobrý důvod, aby lidé přestali jíst maso.

naidka ( 23. ledna 2022 09:58 )

Cena čipu by měla být zahrnutá v ceně štěněte. Zaregistrování do národní databáze stojí 198Kč.

naidka ( 23. ledna 2022 09:50 )

Čipuje se běžně, jenže majitelé žijí v domnění, že když se mazlík ztratí, je díky čipu dohledatelný. Jaksi se neví, že čipy by měly být zaregistrované v Národní registraci majitelů zvířat, pokud to tak není, čipy nemají žádný smysl.

kratochwilova ( 23. ledna 2022 09:50 )

Měli jsme covid celá rodina a naše tři kočky a pes nic nechytli.

selka ( 23. ledna 2022 09:31 )

Se zbláznili, nedám sebe, natož kočičku. Chtějí vynutit asi všechno živý na světě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa