„Kamba se narodila ve volné přírodě v roce 1972. Její rodiče zabili pytláci, když jí byly asi dva roky,“ přiblížil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, podle něhož je Kamba klidná a sebevědomá.

Umí se prý vcítit do ostatních, a když ve skupině pražských goril vypukne neshoda, dokáže napjatou atmosféru zklidnit a kumpány stmelit. Péče, kterou Kamba věnovala mláďatům jiných samic v pražské zoo, je podle chovatelů mimořádná. Proto ji nazývají tetičkou na plný úvazek.

Nevydařená mateřství

Šanci stát se mámou dostala Kamba až v Zoo Praha se samcem Richardem. Svoje první mládě čekala v roce 2007, druhé o pět let později. Oba porody byly ale komplikované a mláďata bohužel nepřežila. I proto Kamba ochotně převzala roli oblíbené tetičky.

Lipsko, Duisburg, Dvůr Králové, Praha

Kamba se dle všeho narodila v pralesích Kamerunu. Když jí rodiče zabili pytláci, byla 27. 1. 1974 převezena do zoo v Lipsku, kde strávila 21 let. Poté odešla do Zoo Duisburg a odtud do zoo ve Dvoře Královém k samci Tadaovi.

S ním se v roce 2001 dostala poprvé do Prahy. Kvůli povodním se o rok později oba vrátili opět do Dvora, do trojské zahrady pak Kamba natrvalo přesídlila v roce 2005.

Je jich sedm

Pražská gorilí skupina nyní čítá sedm členů. Její hlavou je stříbrohřbetý samec Richard. Součástí jeho harému jsou samice Kijivu, Shinda, Kamba. Dalšími členy skupiny jsou mladí samci Kiburi, Nuru a Ajabu.

Přijďte na oslavu

V sobotu proběhne v Zoo Praha oslava Kambiných kulatin. Program je následující:

10:00 a 16:00 – doprovodný program Lidoopi v ohrožení v Pavilonu goril.

11:00, 12:00, 13:00, 14:00 – komentovaná setkání u goril nížinných.

15:00 – předání narozeninových zábavných předmětů gorilí skupině.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek Blesk

Fotogalerie
14 fotografií